İSTANBUL DEPREM ÇALIŞTAYI

İBB tarafından, İstanbul’un afetlere dayanıklı bir şehir olması amacıyla düzenlenen uluslararası Deprem Çalıştayı 2-3 Aralık tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

Açılış konuşmasını İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yaptığı çalıştayda, kentte yaşanacak olası bir depremin etkileri ve buna yönelik çözüm önerileri etraflıca detayları ile masaya yatırıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, ulusal ve uluslararası paydaşların bir araya geldiği başta deprem olmak üzere, İstanbul’un olası tüm afetlere yönelik sorunları, çözüm ve proje önerileri ele alındı. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan Çalıştayı’da, İBB’nin deprem ve kentsel dönüşümle ilgili yöneticileri, ulusal ve uluslararası akademisyenler, ilgili bakanlıklar, valilik, enstitüler, sivil toplum kuruluşları, vakıflar, dernekler, farklı disiplinlerdeki meslek grupları ve sektörlerden temsilcilerin de olacağı 700’ün üzerinde katılımcı bir araya geldi.

ÇALIŞTAY İSTANBUL KONGRE MERKEZİ’NDE

Çalıştayda, İstanbul’un olası yıkıcı bir deprem ve diğer doğal afetler karşısında dirençli hale gelmesine engel olan sorunların analiz edilmesi, çözüm ve proje önerileri geliştirilmesi amaçlanıyor. 

Çalıştay, İmamoğlu’nun açılış konuşmasının ardından, Prof Dr. Marco Bohnhoff’un “Kuzey Anadolu Fayı’nın Sismotektonik Durumu ve Deprem Tehlikesi İçin Anlamı” başlıklı konuşmasıyla start aldı. 

Çalıştay süresince, Birleşmiş Milletler Afet Risklerini Azaltma Merkezi’nin (UNDRR) de dikkate aldığı ‘Sendai Çerçevesi Planı’nda’ ilan edilmiş prensiplere göre belirlenen 6 tematik başlık ele alındı: 

  • Afet Risk Yönetimi
  • Acil Durum Yönetimi,
  • Afet Risk Analizleri,
  • Afet Risk Finansman Kapasitesinin Geliştirilmesi / Afet ekonomisi,
  • Kentsel/Mekânsal Planlama, Tasarım, Yenileme, Geliştirme
  • Ekosistemin ve Doğal Kaynakların Korunması ile İklim Değişikliği Adaptasyonu 

İstanbul Kongre Merkezinde yapılacak çalıştayda, Birleşmiş Milletler, Japonya, ABD, Almanya, İtalya ve Fransa’dan katılan temsilciler, çeşitli başlıklarda sunumlar gerçekleştirdi.  

Çalıştaya üniversite, kamu, STK’lardan uzman konuklar katılırken, Küresel İklim Değişikliğinin çalışıldığı oturumlara TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odamız adına Ahmet Köse katıldı.

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Miktad KADIOĞLU’ da çalıştayda bir sunum gerçekleştirdi.

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram