2023 YILI SICAK BİR BAÅžLANGIÇ YAPTI. AVRUPA’DA SICAKLIK REKORLARI KIRILIYOR

tarafından gönderildi

2023 Sıcak Bir BaÅŸlangıç Yaptı. Avrupa’da Sıcaklık rekorları kırılıyor.

Akdeniz bölgesi üzerindeki bir yüksek basınç ve bir Atlantik alçak basınç sistemi, kuzeybatı Afrika’dan orta enlemlere doÄŸru sıcak hava getiren güçlü bir güneybatı akışına neden oldu. Hava kütleleri, Kuzey Atlantik’i geçerken normalden daha yüksek olan deniz yüzeyi sıcaklığı nedeniyle daha fazla ısındı. DoÄŸu Kuzey Atlantik’te deniz yüzeyi sıcaklığı normalden 1–2 °C daha yüksekti, İberya kıyılarının yakınında da aynı ÅŸekilde fazlaydı. Bütün bunlar, birçok Avrupa ülkesinde yılbaşı gecesi ve takip eden günlerde rekor kıran sıcakları görmemize neden oldu.

Birçok Avrupa ülkesinde, hatta Orta Avrupa’da bile 20 °C’nin üzerinde sıcaklıklar gözlemlendi. İspanya’dan Avrupa’nın doÄŸu bölgelerine kadar birçok ülkede ulusal ve çok sayıda yerel düzeyde Aralık ve Ocak ayları için sıcaklık rekorları kırıldı.

Avrupa’daki yüzlerce meteoroloji istasyonu, Aralık veya Ocak aylarında tüm zamanların en yüksek günlük sıcaklığını kayıt altına aldı. Şöyle ki;

31 Aralık 2022’de:

Dresden-Hosterwitz, Almanya’da 19,4 °C (5 Aralık 1961’de 17,7 °C)
Prag Klementinum, Çekya’da 17,7 °C (5 Aralık 1961’de 17,4 °C)

1 Ocak 2023’te:

25,1 °C, Bilbao Aeropuerto, İspanya (24,4 °C, 1 Ocak 2022)
18,6 °Cin Besançon, Fransa (16,8 °C, Ocak 1918)
Warszawa – OkÄ™cie, VarÅŸova, Polonya’da 18,9 °C (13,8 °C, Ocak 1993)
12,6 °C, Abed on Lolland, Danimarka (12,4 °C, 10 Ocak 2005)

AEMET (İspanya), Meteo France (Fransa), Deutscher Wetterdienst (Almanya) ve Met Office (BirleÅŸik Krallık) dahil olmak üzere bazı Avrupa Ulusal Meteoroloji ve Hidroloji Servisleri (NMHS) 2022’yi kendi alanlarında ÅŸimdiye kadarki en sıcak yıl olarak ilan ettiler.

Son zamanlarda IPCC, Avrupa’da ÅŸunları belirtti:

Deniz sıcak hava dalgaları da dahil olmak üzere aşırı sıcakların sıklığı ve yoğunluğu son on yıllarda arttı. Sera gazı emisyon senaryosu ne olursa olsun artmaya devam etmesi de bekleniyor. Küresel ısınma için; Ekosistemler ve insanlarla ilgili 2°C ve üzeri olan kritik eşiklerin aşılacağı tahmin edilmektedir ve bu ne yazık ki yüksek bir ihtimaldir.

Güçlü iç deÄŸiÅŸkenliÄŸe raÄŸmen, Avrupa’da ortalama ve extrem sıcaklıklarda gözlemlenen eÄŸilimler, antropojenik faktörler hesaba katılmadan açıklanamaz. 1980’lerden önce, sera gazlarının neden olduÄŸu ısınma kısmen antropojenik aerosol emisyonlarıyla açıklanmıştı.

Son yıllarda azalan aerosol etkisi, kısa dalga radyasyonunda gözlemlenebilir bir pozitif eğilime yol açmıştır.

İki ay önce WMO, 2021 Avrupa İklim Durumu Raporunu yayınladı. Avrupa üzerindeki sıcaklıkların 1991-2021 döneminde önemli ölçüde arttığını ve her on yılda ortalama olarak +0,5 °C artış ile dünyadaki tüm kıtalar arasında en yüksek düzeyde olduÄŸu belirtildi. Bu oran Dünya ortalamasının iki katından fazladır. La Niña koÅŸullarının küresel sıcaklığı art arda ikinci kez düşük tutmasına raÄŸmen, 2022’nin hala küresel ölçekte rekor düzeydeki en sıcak 5. veya 6. yıl olması artık çok daha muhtemeldir..

TMMOB

METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI

KAYNAK: WMO

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram