BASININ VE KAMUOYUNUN DİKKATİNE!
28.09.2018
Son günlerde Yazılı ve Görsel Basında yer alan “Tropik Fırtına” ile ilgili haberler hakkında TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odasının aşağıdaki açıklamaları yapması zorunlu olmuştur. Şöyle ki;
Meteoroloji bir bilim dalıdır. Hava ve suyun olduğu her alan Meteoroloji Biliminin ilgi ve sorumluluk alanıdır. Bildiğiniz gibi ülkemizde meteoroloji denilince akla ilk “hava tahminleri” gelir. Hava tahminleri konusunda ise 3254 sayılı kanun ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) sorumlu ve yetkili kılınmıştır.
Hava Tahmini çalışmaları, Dünyanın en zevkli ama bir o kadar da zor ve çok büyük bir sorumluluk isteyen işidir. Zevkli; çünkü atmosferi elinizdeki verilere göre yeniden anlamaya çalışırsınız, Zor; çünkü atmosferin nasıl davranacağını, ülkenizin üzerine gelinceye kadar nelerden nasıl etkileneceğini, atmosferin kimyasal yapısından dolayı, her zaman doğru olarak hesaplamanız mümkün olamamaktadır. Çok büyük bir sorumluluk isteyen bir iş; çünkü biliyorsunuz ki tarımdan sağlığa, eğitimden ulaşıma, kısaca her kesimden milyonlarca insan sizin ağzınızdan çıkacak sözlere göre, gelecek ile ilgili planlama yapacaktır. Yani siz farkında olsanız da, olmasanız da, milyonlarca insanın yaşam planlamasının bir parçası olursunuz.
Atmosferin milli sınır tanımayan yapısından dolayı, İngiltere’nin yüzlerce km batısından Türkiye’nin yüzlerce km doğusuna, ekvatordan kutuplara kadar bir alanda binlerce meteoroloji istasyonundan alınan gözlem verileri, yüzlerce istasyondan alınan atmosferin dikey verileri, uydu görüntüleri, radar görüntüleri aynı anda analiz edilerek ülkemiz için tahmin yapılabilmektedir. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün sahip olduğu haberleşme, gözlem, ölçüm, data transfer ve bilgi işleme teknolojisi, ulusal bazda hemen hemen tüm kurumların önündedir.
Yazılı ve görsel basında “Tropik Fırtına” olarak adlandırılan, İtalya’nın Güneyi ile Yunanistan’ın Batısı arasında kalan İyon Denizi üzerinde oluşması beklenen Alçak Basınç sisteminin 30 Eylül 2018, Pazar gününden itibaren ülkemizin Batı bölgelerini etkilemesi beklenmektedir.
Bu tip siklonik oluşumlar ülkemiz için sık görülen meteorolojik olaylar değildir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ilk günden beri bu oluşum ile ilgili tüm bilgileri yakından takip ederek, siklonun rotası ve muhtemel etkileri ile ilgili olarak kamuoyunu sürekli ve düzenli olarak bilgilendirmektedir.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan en son bilgilere göre; 30 Eylül 2018 tarihinde Ege Denizinde çok şiddetli fırtına ile Marmara ve Karadeniz’de Kuvvetli fırtına beklenmektedir. Fırtınanın zaman zaman 120 Km/Saat hızına ulaşması beklenmektedir. Yine Aynı şekilde kıyı egede zaman zaman 90-120 km/ saat hızına ulaşması beklenmektedir.
Tropikal benzeri siklon ile birlikte İzmir, Muğla, Aydın, Manisa, Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne’nin Güneyi ile İstanbul’un batı kesimlerinde yerel olarak çok kuvvetli ve şiddetli ( 50-100 Kg/m2 arası), Çanakkale, Muğla, Balıkesir ve İzmir’de yer yer aşırı (100 kg/m2 üzeri) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklenmektedir.
Yağışlar; sel, su baskınları, yıldırım ve hortum ile ulaşımda aksamalara neden olabilecektir. Fırtına nedeniyle; çatı uçmaları, uydu anten ve güneş enerji sistemlerinin kopması, ağaç ve direk devrilmeleri, enerji hatlarında kopmalar, denizde taşmalar, kara, hava ve deniz ulaşımında ciddi aksamalar beklenmektedir.
Konu ile ilgili olarak Sosyal Medyada yayılan ve kaynağı belli olmayan haberlere halkımızın itibar etmemesi, “Tropik Benzeri Fırtına“ ile ilgili sadece Meteoroloji Genel Müdürlüğünün tahmin ve uyarılarını dikkate almaları son derece önemlidir.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü sahip olduğu modern teknolojik imkanları ile başta Genel Müdürü olmak üzere tüm idarecileri ve Hava Tahminleri personeli ile “Tropik Fırtına” yı sürekli ve düzenli olarak izlemektedir. Fırtınanın yön, şiddet ve etkileyeceği alan konusunda herhangi bir değişiklik olması durumunda güncel tahmin ve uyarıları ile yetkilileri ve halkımızı bilgilendirecektir.
Oluşumu itibari ile bir ilk olması, muhtemel etkileri ve sonuçları açısından ülkemiz için çok ciddi etkilerinin olması beklenen “Tropikal Siklon“un rotası, gelişim ve değişimi Meteoroloji Genel Müdürlüğünün çok yakın işbirliği ile Odamız tarafından da yakından takip edilmektedir.
Ayrıca Tropikal benzeri siklon gibi kuvvetli meteorolojik hadiseler seyirlik bir olay olmayıp; yaya ve araçla dibini görmediğiniz suya girilmemesi, çatı, tabela uçması vb. hadiseler ile yıldırım düşmesi vb. olumsuzluklara karşı kapalı güvenli yüksek alanlarda bulunulması önem arz etmektedir.
Saygılarımızla;
Meteoroloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu
Son Yorumlar