8 KASIM, ” DÜNYA ŞEHİRCİLİK GÜNÜMÜZ ” KUTLU OLSUN…

tarafından gönderildi

Dünya Şehircilik Günü kutlanıyor - Bodrum Haber

DÜNYA ŞEHİRCİLİK GÜNÜ

8 Kasım tarihi, 1977 yılından beri ” Dünya Şehircilik Günü ” olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde de bu kutlamalara kamu kurum ve kuruluşları, mesleki örgütler ve akademik düzeyde katılımlar sağlanmaktadır.

Hepimiz çok iyi biliyoruz ki ; İnsanlar var oldukları ilk andan itibaren Atmosfer ile etkileşim içinde olmuşlar ve etraflarında bulunan canlı-cansız varlıkları inceleyerek bunların durumlarına göre atmosferin değişimini tahmin etmeye çalışmışlardır.

Bunun için bazen ” Ay ” bazen ” Güneş ” bazen kuşlar, bazen karıncalar, bazen evcil hayvanlar ,bazen ağaçlar, bazen bitkileri inceleyerek atmosferin değişimini tahmin etmişlerdir.

Modern Meteoroloji Bilimi ile birlikte insanlı- insansız gözlem istasyonları, uydular, radarlar, radyosonde , rawinsonde istasyonları, şamandıralar, gemiler ve uçaklar ile global ölçekli gözlem ve analizler ile çok daha büyük doğruluk oranı ile hava tahminleri yapmaya başlamıştır.

Modern Meteoroloji Biliminin Şehircilik ile ilgilenmesi 1950 li yıllardan itibaren başlar. Sanayileşme ile şehirlere göçler başlamış, şehirlerde yaşayan insan sayısı hızla artmıştır. Bu tarihlerde Kırsal ( Rural ) ve Şehir ( Urban ) kavramları hayatımıza girmiştir. Çalışmalar göstermiştir ki; Aynı hava sistemlerinde Kırsal alanlar ile Şehir alanları farklı davranışlar sergilemektedir.

Dünya Meteoroloji Teşkilatı ( WMO ) Şehircilik ile ilgili olarak 1950 li yıllardan itibaren ” Urban Climatology ” Şehir İklimi konusunu irdeleyen çok sayıda makale yayınlanmış ve Meteoroloji Bilimi Şehircilik çalışmalarında Atmosfer Dinamiği açısından rehber bir görev üstlenmiştir.

Ülkemizde ne yazık ki bu konuda kat edilecek çok yolumuz vardır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de nüfusun dörtte üçünden fazlası şehirlerde yaşarken şehirlerimizin alt ve üst yapıları meteorolojik parametrelere uygun yapılmamaktadır.

Hemen hemen her şehrimizde çok katlı iş merkezleri ve rezidanslar yükselirken bunların şehrin hava kirliliğinin drene edilmesi yönünden hayati öneme sahip olan hava akışlarını nasıl etkileyeceği göz ardı edilmektedir.

Tüm dünyada iklim değişikliği ile mücadele konusunda bir engel olarak kabul edilen Cam giydirme binalar konusunda ülkemiz coğrafi bölgelerine uygun olarak bir mevzuatımız yoktur.

Hemen hemen yağan her yağışın şehir sellerine sebep olması da ne yazık ki bir kader değil meteorolojik parametrelerin göz ardı edilmesidir.

TMMOB

METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram