Avrupa, kayıtlara geçen en sıcak yaz mevsimini yaşadı.

Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi tarafından iÅŸletilen ,AB’nin Copernicus İklim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Servisi’ne (C3S) göre, Avrupa rekor düzeydeki en sıcak yaz mevsimi ile birlikte en sıcak AÄŸustos ayını da yaÅŸadı. ECMWF veri kümeleri, WMO’nun İklim Durumu raporlarına kaynak olmaktadır.
AÄŸustos ayı sıcaklığı, AÄŸustos 2018’in 0,8°C üzerindeydi ve yaz, Haziran-AÄŸustos 2021’den 0,4°C daha sıcaktı. Avrupa’daki sıcak hava dalgalarına ek olarak, üç yaz ayı boyunca Çin’in orta ve doÄŸusu üzerinde de sıcak hava dalgaları vardı. Fransa tarihin en sıcak ikinci yazını (2003’ten sonra) yaÅŸadı. İngiltere, ortalama sıcaklık açısından 2018 ile aynı olan en sıcak yazını yaÅŸadı.
Copernicus Atmosphere Monitoring Service’e göre, bu yaz Avrupa genelinde yıkıcı orman yangınları yaÅŸandı ve bu yangınlar 2007’den bu yana en yüksek emisyona neden oldu. Batı Avrupa’da AÄŸustos ayının sıcak hava dalgasının uzun süreli kuru koÅŸullarla birleÅŸmesi, orman yangını oluÅŸumu, yoÄŸunluÄŸunun ve kalıcılığının artmasına neden oldu.
Copernicus İklim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Servisi’ne göre, geçtiÄŸimiz AÄŸustos ayı küresel olarak kaydedilen en sıcak üçüncü AÄŸustos oldu.
Çin’in büyük bir kısmı, ortalamanın çok üzerinde sıcaklıklar yaÅŸadı. Sıcak hava dalgası koÅŸulları, kuraklıktan etkilenen Sichuan Havzasında özellikle ÅŸiddetliydi. Kanada ve ABD’nin batı bölgeleri de alışılmadık derecede yüksek sıcaklıklar yaÅŸadı. Antarktika, genellikle olduÄŸu gibi, kıtanın üzerine ve çevresine serpiÅŸtirilmiÅŸ ortalama sıcaklığın belirgin ÅŸekilde hem üzerinde hem de altında bölgeler gördü.
Selden etkilenen Pakistan, muson öncesi dönemde yaÅŸadığı olaÄŸandışı sıcak hava koÅŸullarının tam tersine, ortalamanın altında sıcaklıklara sahip olmaya devam etti. Kuzeyde ve doÄŸuda, Orta Asya Cumhuriyetlerinden Orta Rusya ve MoÄŸolistan üzerinden kuzeybatı Çin’e kadar ortalamanın altında kalan geniÅŸ bir sıcaklık alanı mevcuttu.

AÄŸustos 2022, Batı Avrupa’nın çoÄŸu ve doÄŸu Avrupa’nın bazı bölgelerinde genel olarak ortalamadan çok daha kuruydu. Tersine olarak, İskandinavya’nın çoÄŸunda ve güney ve güneydoÄŸu Avrupa’nın bazı bölgelerinde ortalamadan daha yağışlı idi. Kuzey Amerika ve Asya’nın tropikal olmayan birçok bölgesinde de koÅŸullar ortalamadan daha yağışlı oldu. Birçok yerde yoÄŸun yağış sel ve taÅŸkınları tetikledi. Pakistan, rekor kıran yağışlarla özellikle ÅŸiddetli selleri gördü.
Antarktika deniz buzu kapsamı, AÄŸustos 2002’de kaydedilen deÄŸere baÄŸlı olarak, ortalamanın %4 altında, 44 yıllık uydu veri kaydında AÄŸustos ayı için ikinci en düşük deÄŸerine ulaÅŸtı. – Bellingshausen Denizi’nde ortalama konsantrasyonlar ve Amundsen ve Ross Denizlerinde ortalamanın çok üzerinde konsantrasyonlar gözlendi.
Arktik deniz buzu kapsamı ortalamanın %5 altındaydı, uydu kayıtlarında Ağustos ayı için en düşük 12. sırada yer aldı ve bu değer son yirmi yılda kaydedilen en düşük Ağustos değerlerinin oldukça üzerinde kaldı.
TMMOB
METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI
KAYNAK: WMO