BM YERALTI SULARI ZİRVESİ: GÖRÜNMEYENİ GÖRÜNÜR KILMAK

tarafından gönderildi

BM yeraltı suları zirvesi “görünmeyeni görünür kılmak”

2022 kampanyasının son etkinliÄŸi “Yeraltı suyu: Görünmeyeni görünür kılmak”, bu hayati kaynağın daha iyi izlenmesinin ve yönetiminin önemini vurgulayan bir BM-Yeraltı Suları Su Zirvesi ile sona erdi.

Yeraltı suları, dünyadaki tüm sıvı haldeki tatlı suların % 99’unu oluÅŸturur. Kırsal alanlardaki birçok insanın içme suyu da dahil olmak üzere küresel nüfus tarafından evsel kullanım için tüketilen su hacminin yarısını ve sulama için kullanılan tüm suyun da yaklaşık %25’ini yeraltı suları saÄŸlamaktadır.

WMO Genel Sekreteri Prof. Petteri Taalas, Paris 7-8 Aralık da gerçekleÅŸtirilen zirveye gönderdiÄŸi video mesajında, “Yeraltı su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi, iklim ve kuraklık gibi hava kaynaklı afet risklerinin gıda güvenliÄŸi, ekonomiler, toplum ve ekosistemler üzerindeki etkilerini azaltmak için kritik önem taşıyor.” dedi.

“Yeraltı suyu sistemlerinin hidrolojik olarak daha iyi izlenmesi ve tahmin edilmesi, yeraltı sularının daha iyi anlaşılması ve Dünyanın global su sistemi modellerine dahil edilmesi, sonuç olarak iklim açısından akıllı çözümler geliÅŸtirilmesi, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine dayanıklılık ve güvenliÄŸin artırılması için kritik öneme sahiptir” dedi.

WMO’nun yakın zamanda yayınlanan Küresel Su Kaynaklarının Durumu raporu, talebin arttığı ve sınırlı kaynakların olduÄŸu bir çaÄŸda, yeraltı suları da dahil olmak üzere küresel tatlı su kaynaklarının yönetimini destekleyen güvenilir bilgiler saÄŸlamayı amaçlamaktadır.

Yeraltı Suyu zirvesi, UN-Water adına UNESCO ve Uluslararası Yeraltı Suyu Kaynakları DeÄŸerlendirme Merkezi (IGRAC) tarafından koordine edilmektedir. Ana mesajları önümüzdeki Mart ayında BirleÅŸmiÅŸ Milletler 2023 Su Konferansı’na iletilecektir.

Yeraltı suyunu ait olduÄŸu yere getirmek için veri ve bilgilerle ilgili önemli mesajların BM 2023 Su Konferansı’na getirilip tartışılması ve COP28’e ile diÄŸer konferanslara taşınması gerekmektedir. İklim deÄŸiÅŸikliÄŸi süreçleri – iklim dahil olmak üzere – tartışmanın merkezine deÄŸiÅŸikliÄŸin hafifletilmesi ve uyarlanması ve ayrıca su ve sanitasyonla ilgili SDG 6’ya ulaşılması için kilit bir faktör olaraktır..

WMO Hidrolojik Gözlem Sistemi (WHOS), yeraltı suyu da dahil olmak üzere tüm hidrolojik sistemin modelleme ve uyarı sistemlerini destekleyen bir dizi pratik araçtan biridir.

Prof Taalas “İklim deÄŸiÅŸikliÄŸi milyarlarca insan için suyun mevcudiyetini, kalitesini ve miktarını , aynı ÅŸekilde, ekosistemleri çeÅŸitli ÅŸekillerde etkilediÄŸi için bu tür kolaylaÅŸtırıcılar kritik öneme sahiptir. İklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin neden olduÄŸu hidrolojik deÄŸiÅŸiklikler, 3 milyardan fazla kiÅŸinin ciddi ÅŸekilde su sıkıntısı çektiÄŸi koÅŸullarda yaÅŸadığı dünyanın birçok bölgesinde aşırı su çekimi ve kirlilik nedeniyle halihazırda ciddi baskı altında olan tüm su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine yeni zorluklar getirmektedir” dedi

WMO, bu zirvede “Bilgi ve Veri ” oturumunu yönetti. Veri toplama, veri kalitesi, verilere eriÅŸim ve veri paylaşımının zorlukları tartışıldı. Yeraltı suyu kaynaklarının yer ve zaman içindeki deÄŸiÅŸkenliÄŸini anlamak, sürdürülebilir yeraltı suyu yönetimini iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ile diÄŸer çevresel ve toplumsal deÄŸiÅŸikliklerin getirdiÄŸi zorlukları ele almak için çözümün bir parçası haline getirmek kritik öneme sahiptir.

TMMOB

METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI

KAYNAK: WMO

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram