
İklim değişikliği, Doğa kaybı ve kirlilik gibi üçlü tehdit altındaki dünyamız, önümüzdeki on yılda en az Çin büyüklüğünde bir alanı yani yaklaşık bir milyar hektarlık bozuk araziyi restore etmeyi gerçekleştirmek zorundadır.
BM Çevre Programı (UNEP) ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, ülkelerin okyanuslar için de benzer taahhütleri yerine getirmesi gerekmektedir.
“İnsanlar, DoÄŸa ve İklim için Ekosistem Restorasyonu ” baÅŸlıklı rapor, ÅŸu anda tüm insanlığın, doÄŸanın sürdürülebilir bir ÅŸekilde saÄŸlayabileceÄŸi hizmet miktarının yaklaşık 1,6 katını kullandığını vurguluyor.
Bu rapor, neden hepimizin küresel bir restorasyon çabasına ağırlık vermemiz gerektiğine dair bir realiteyi ortaya koymaktadır. Bu rapor ayrıca en son bilimsel kanıtlara dayandırılarak, ormanlar ve tarım arazilerinden nehirlere ve okyanuslara kadar ekosistemlerin oynadığı önemli rolü ortaya koymaktadır.
UNEP İcra Direktörü Inger Andersen ve FAO Genel Direktörü QU Dongyu, raporun önsözünde bu raporun aynı zamanda gezegenimizin kötü idaresinden kaynaklanan kayıpları da gösterdiğini belirtmektedir.
DoÄŸadaki Bozulma hali hazırda yaklaşık 3,2 milyar insanın, yani dünya nüfusunun yüzde 40’ının refahını etkilemektedir.
Okyanuslar, atmosfere salınan yıllık antropojenik CO2 emisyonlarının yaklaşık %23’ünü emer ve böylece iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin etkilerini hafifletmeye yardımcı olur. Bununla birlikte, CO2 deniz suyuyla reaksiyona girerek pH’ını düşürür. Okyanus asitlenmesi olarak bilinen bu süreç, birçok organizmayı ve ekosistem hizmetini etkiler, balıkçılık ve su ürünleri yetiÅŸtiriciliÄŸini tehlikeye atarak gıda güvenliÄŸini tehdit eder. Bu, özellikle kutup okyanuslarında karşılaşılan büyük bir sorundur.
Okyanus asitlenmesi ve deniz ısı dalgaları, kıyı ÅŸeritlerini koruyan ve hayati deniz ekosistemleri olan mercan resiflerini de zayıflatmaktadır. UNEP/FAO raporuna göre, son 30 yılda dünyadaki canlı mercanların yüzde 25 ila 50’sini kaybettik. Bu gidiÅŸle yüzyılın ortalarına kadar dünyanın bir çok noktasında iÅŸlevsel mercan kayalığı ekosistemlerini de kaybedebilmemiz söz konusudur.
Son 100 yılda, dünyadaki sulak alanların yarısı bozuldu veya kurutuldu. Turbalıklar ( göl ve bataklıklarda yetiÅŸen bitkilerin çürüyerek kömürleÅŸmesiyle oluÅŸan turba yatağı ) Dünya’nın yalnızca yüzde 3’ünü kaplar, ancak tüm toprak karbonunun yüzde 30’unu tutar. Drenajlarını önleyerek ve bozulmuÅŸ turbalıkları yeniden ıslah ederek onları eski haline getirmek, iklim deÄŸiÅŸiminin hafifletilmesinde önemli bir adım olabilir.
Restorasyon, doÄŸal ekosistemlerin daha fazla dönüşümünün durdurulmasıyla birleÅŸtirilirse, beklenen biyoçeÅŸitlilik yok oluÅŸlarının yüzde 60’ının önlenmesine yardımcı olabilir. Aynı anda birden fazla ekonomik, sosyal ve ekolojik fayda üretmede son derece verimli olabilir – örneÄŸin, tarımsal ormancılık tek başına 1,3 milyar insan için gıda güvenliÄŸini artırma potansiyeline sahipken, tarım, mangrov ( tropikal bir aÄŸaç) koruma ve su yönetimine yapılan yatırımlar iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine uyum saÄŸlamaya çok daha fazla yardımcı olacaktır.
TMMOB
METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI
KAYNAK : WMO