Haziran Ayı, “kayıtlardaki en sıcak 3. Ay ” oldu.

Avrupa’nın Copernicus İklim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Servisi’ne göre, dünyamız, yaygın aşırı sıcak dönemleriyle rekor düzeydeki üçüncü en sıcak Haziran’ı yaÅŸadı. Antarktika deniz buzu ise Haziran ayı için kaydedilen en düşük seviyesindeydi.
Copernicus/ECMWF (Avrupa Orta Menzilli Hava Tahminleri Merkezi) tarafından hazırlanan aylık rapor, WMO topluluÄŸu tarafından WMO’nun Küresel İklimin Durumu raporlarını destekleyen uluslararası iklim izleme faaliyetleri ağının bir parçasıdır.
Haziran ayında küresel iklim: Kayıtlardaki en sıcak 3.Haziran Ayı
Avrupa için Haziran ayı, aylık ortalama sıcaklık rekoru açısından ikinci en yüksek sıcak ayı oldu. Kıtanın güney kısımları, Fransa genelinde İber Yarımadası’ndan ve İtalya’ya kadar en çok etkilenen bölgeler oldu. İspanya, Fransa ve İtalya’da günlük maksimum sıcaklıklar 40°C’nin üzerine çıktı ve aşırı sıcaklıklar Po nehri havzasında devam eden kuraklık koÅŸullarını daha da kötüleÅŸtirdi.

Fransa ve İspanya’da çok sayıda Haziran sıcaklık rekoru kırıldı, Biarritz, Fransa ve San Sebastián, İspanya iki önemli örnek olarak verilebilir.
Bu sıcaklıklar, Tunus’un aylık sıcaklık rekorunu egale ettiÄŸi Kuzey Afrika’ya da yayıldı. Ayrıca, kuzey Norveç’teki Banak’ta günlük maksimum 32,5 °C sıcaklık kaydedildi. Bu deÄŸer doÄŸrulanması halinde bulunduÄŸu ilçe için yeni bir Haziran ayı sıcaklık rekoru olacak.
Orta ve kuzey Çin’deki sıcak hava dalgaları artan elektrik talebine yol açtı. Sibirya ve Asya’nın büyük bölgelerinde de ortalamanın üzerinde sıcaklıklar görüldü. Japonya’nın baÅŸkenti Tokyo’da beÅŸ gün üst üste 35 °C’nin üzerinde sıcaklık rekoru kırıldı. Kuzey Amerika’da, Teksas’ta yüksek sıcaklıklar meydana geldi ve Houston, rekor düzeydeki en sıcak Haziran’ı yaÅŸadı; San Antonio da bu aşırı sıcaktan zarar gördü. Orta DoÄŸu’da da ortalamaların üzerinde sıcaklıklar gözlendi.
Kuraklık
Haziran 2022’de, BirleÅŸik Krallık, İrlanda, İtalya, İber Yarımadası’nın çoÄŸu ve kuzey Balkanlar’dan doÄŸu Avrupa ve kuzeybatı Rusya’ya uzanan geniÅŸ bir bölge de dahil olmak üzere Avrupa’nın büyük bir kısmı ortalamaların altında yağışlar aldı. . Kuzey İtalya’daki Po Vadisi’nde devam eden kuraklık nehir taşımacılığını, tarımı ve enerji yönetimini etkiledi. Bunların aksine ise, Copernicus Hidroloji Bülteni’ne göre, Fransa’nın çoÄŸu, İzlanda, orta Avrupa bölgeleri, batı Rusya, güney Balkanlar ve Türkiye’de ise yağışlar ortalamaların üzerinde gerçekleÅŸti.

Avrupa’da kuraklık ilkbahar/yaz 2022
WMO’nun bölgesel iklim izleme merkezlerinden biri olan Deutscher Wetterdienst, bazı bölgelerde kışa kadar uzanacak olan kuraklığın ayrıntılı bir analizini yaptı.
Orta Akdeniz bölgesinde, ilkbahar mevsimi 1901’den bu yana dördüncü en kurak dönem oldu, Almanya’da ise 2009’dan bu yana neredeyse tüm baharlar çok kurak geçti.
Raporda, “Avrupa’nın büyük kesimlerinde önümüzdeki üç ay boyunca da kuraklık hüküm sürebilir” denildi. Uzun vadede, gelecekteki küresel ısınmanın boyutuna baÄŸlı olarak Akdeniz bölgesinde yağışlar azalacaktır. Yaz aylarında, gelecekte Orta ve özellikle Batı Avrupa’ya kuraklığın yayılma riski vardır.
Deniz buzu
Haziran ayındaki sıcaklıklar, Antarktika’nın büyük bölümlerinde ortalamanın çok üzerindeydi.
Antarktika deniz buzu geniÅŸliÄŸi, ortalama 12.6 milyon km2’ye düştü ve Haziran 1991-2020 ortalamasının 1,2 milyon km2 (%9) altında kaldı. Bu, 44 yıllık uydu veri kaydında Haziran ayı için en düşük kapsama alanıdır. Copernicus raporuna göre Haziran 2019 deÄŸerinden (ikinci en düşük) bile marjinal olarak düşüktür.
2019 ve 2022’nin, 1979’dan bu yana Antarktika deniz buzu veri kaydını sıklıkla karakterize eden büyük yıllar arası deÄŸiÅŸkenliÄŸi vurgulayarak 2020 ve 2022’de ortalamaya yakın Haziran deÄŸerleriyle ayrılması dikkat çekicidir.
Haziran 2022’deki aylık ortalama Arktik deniz buzu boyutu, Haziran için 1991-2020 ortalamasının 0,3 milyon km2 (veya %3) altında 11.2 milyon km2 düzeyindedir. Bu deÄŸer, 1979’da baÅŸlayan ve Mayıs 2022’de ortalamaya yakın bir ölçüden sonra gelen uydu kaydında Haziran ayı için en düşük 12. sırada yer almaktadır.
TMMOB
METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI
KAYNAK : WMO
Son Yorumlar