ERKEN UYARININ ÖNEMİ: HİNDİSTAN VE PAKİSTAN’DA YAÅžANAN SICAK HAVA DALGALARI.

tarafından gönderildi

Hindistan ve Pakistan’da art arda gelen sıcak hava dalgaları bir kez daha erken uyarıların önemini ortaya koydu.

Aşırı sıcaklar bir kez daha Hindistan ve Pakistan’ın büyük bölgelerini etkisi altına aldı ve dünyanın en yoÄŸun nüfuslu bölgelerinden birinde yüz milyonlarca insanın yaÅŸamını etkiledi. Her iki ülkedeki ulusal meteoroloji ve hidroloji departmanları, WMO’nun erken uyarıları ve erken önlemi güçlendirme yönündeki çabası doÄŸrultusunda halen hayat kurtarmak için saÄŸlık ve afet yönetimi kurumlarıyla çok yakın bir ÅŸekilde çalışmaktadır.

Sıcak hava dalgasının süresi uzadı ve yaygınlaÅŸtı. 15 Mayıs’ta Hindistan Meteoroloji Departmanı, çok sayıda gözlem istasyonunun 45°C (113°F) ile 50°C (122°F) arasında sıcaklıklar ölçtüğünü belirtti. Sıcaklıkların 43-46 °C’ye ulaÅŸtığı Nisan ayı sonunda ve Mayıs ayının başından sonra bunu meydana gelen sıcak hava dalgası takip etti.

Pakistan’ın en kötü etkilenen bölgelerinde de sıcaklıklar 50°C’ye yaklaÅŸtı. Pakistan Meteoroloji Departmanı, ülkenin geniÅŸ kesimlerinde gündüz sıcaklıklarının normalin 5°C ile 8°C üzerinde olmasının muhtemel olduÄŸunu belirtti. Sıcak ve kuru havanın su kaynakları, tarım, insan ve hayvan saÄŸlığı için de ciddi risk oluÅŸturduÄŸu belirtildi.

Raporda, Gilgit-Baltistan ve Hayber Pakhtunkwa’nın daÄŸlık bölgelerinde, olaÄŸandışı sıcaklığın kar ve buzun erimesini artıracağı ve buzul gölü taÅŸkınlarını veya savunmasız bölgelerde ve ayrıca nehir seviyelerini olumsuz yönde tetikleyebileceÄŸi konusunda uyardı.

WMO Genel Sekreteri Prof. Petteri Taalas;“Sıcak hava dalgalarının yalnızca insan saÄŸlığı üzerinde deÄŸil, aynı zamanda ekosistemler, tarım, su ve enerji kaynakları ve ekonominin kilit sektörleri üzerinde de birden fazla ve kademeli etkileri var. Topluma yönelik riskler, Dünya Meteoroloji Örgütü’nün neden bu çoklu tehlikeyi erkenden uyarmak konusunda kararlı olduÄŸunun önemini ortaya koyuyor. Çünkü bu ÅŸekilde Erken uyarı hizmetleri en savunmasız olanlara ulaşıyor” dedi

Prof. Petteri Taalas; “ Hindistan ve Pakistan’daki aşırı sıcaklıkları yalnızca iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine baÄŸlamak için henüz çok erken. Ancak, deÄŸiÅŸen bir iklimde beklediÄŸimiz sonuçlar ile de tutarlı olduÄŸunu belirtmemiz gerekli. Sıcak hava dalgaları daha sık ve daha yoÄŸun ve geçmiÅŸe göre daha erken baÅŸlıyor” dedi. .

Hükümetlerarası İklim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Paneli, Altıncı DeÄŸerlendirme Raporu; bu yüzyılda sıcak hava dalgalarının ve nem ile beraber ısı stresinin Güney Asya’da daha yoÄŸun ve sık olacağını belirtmektedir.

Hindistan Yer Bilimleri Bakanlığı kısa süre önce Hindistan’daki iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi hakkında açık eriÅŸimli bir yayın yayınladı. Bir bölümünü ise tamamen sıcaklık deÄŸiÅŸimine ayırdı.

Hindistan’daki aşırı sıcakların sıklığı, 1951-2015 döneminde hızlanan ısınma eÄŸilimleriyle birlikte son 30 yıllık dönemde (1986-2015 döneminde) arttı (yüksek güven). 1986’dan beri en sıcak gün, en sıcak gece ve en soÄŸuk gece için önemli bir ısınma gözlemleniyor.

Yirmi birinci yüzyılda Hindistan’daki muson mevsimi öncesi sıcak hava dalgası sıklığı, süresi, yoÄŸunluÄŸu ve alan kapsamı önemli ölçüde artacağı tahmin edilmektedir (yüksek güvenirlik).

Yaşanan son Sıcak hava dalgası , yüksek basınç sistemi tarafından tetiklendi ve ortalamanın üzerinde uzun bir sıcaklık periyodunu takip etti.

Hindistan, ortalamanın 1.86 °C üzerinde bir ortalama maksimum sıcaklıkla 33.1 ºC olarak uzun vadeli rekor düzeydeki en sıcak Martını kaydetti. Pakistan ayrıca en az son 60 yılın en sıcak Mart ayını kaydetti ve bir dizi istasyonda uzun yıllar Mart ayı rekorları kırıldı.

Muson öncesi dönemde, hem Hindistan hem de Pakistan, özellikle Mayıs ayında düzenli olarak aşırı yüksek sıcaklıklar yaÅŸar. Sıcak hava dalgaları Nisan ayında meydana gelir ancak daha az yaygındır. Pakistan’daki Turbat, 28 Mayıs 2017’de 53,7°C ile dünyanın dördüncü en yüksek sıcaklığını kaydetmiÅŸti. Yeni ulusal sıcaklık rekorlarının kırılıp kırılmayacağını bilmek için ise henüz çok erken.

Sıcaklık Sağlığı Eylem Planları

India saves lives with heat-health action plans

Hem Hindistan hem de Pakistan, kentsel alanlar için özel olarak tasarlanmış olanlar da dahil olmak üzere, başarılı sıcaklık sağlığı erken uyarı sistemlerine ve eylem planlarına sahiptir. Sıcaklık Eylem Planları, aşırı sıcaklıklara bağlı ölümleri azaltır ve iş üretkenliği kaybı da dahil olmak üzere aşırı sıcakların sosyal etkilerini minimum düzeye indirir.

GeçmiÅŸten günümüze sıcak hava dalgaları konusunda önemli dersler çıkarıldı ve bunlar ÅŸu anda WMO’nun ortak sponsorluÄŸundaki Küresel Sıcaklık SaÄŸlığı Bilgi Ağı’nın tüm ortakları arasında, en çok etkilenen bölgedeki kapasiteyi artırmak için paylaşılıyor.

GHHIN tarafından desteklenen Güney Asya Sıcaklık Sağlığı Bilgi Ağı SAHHIN, Güney Asya bölgesinde edinilen tecrübeleri paylaşmak ve kapasiteyi artırmak için çalışıyor.

Hindistan, daha da artan sıcaklıklara hazırlanmak ve herkesin sıcak hava dalgası ile ilgili olarak “Yapılması ve Yapılmaması ” gerekenlerden haberdar olmasını saÄŸlamak için eyalet afet müdahale kurumları ve ÅŸehir liderlerinden oluÅŸan bir ağı koordine eden Ulusal Afet Yönetim Otoritesi aracılığıyla sıcaklık eylem planları için ulusal bir çerçeve oluÅŸturdu.

Hindistan’daki Ahmedabad ÅŸehri, 2010 yılında yıkıcı bir sıcak hava dalgası yaÅŸadıktan sonra, 2013 yılında ÅŸehir çapında bir sıcaklık saÄŸlığı uyarlaması geliÅŸtiren ve uygulayan ilk Güney Asya ÅŸehriydi. Bu baÅŸarılı yaklaşım, sıcak hava dalgasına eÄŸilimli 30’dan fazla ÅŸehir ve ilçe den oluÅŸan 23 eyalete geniÅŸletildi ve ÅŸimdi bundan daha fazlasını korumaya çalışıyor.

Pakistan ayrıca halk saÄŸlığını korumaya yönelik ciddi adımlar attı. 2015 yazında, birkaç bin insanın ölümünden doÄŸrudan veya dolaylı sorumlu olan bir sıcak hava dalgası orta ve kuzeybatı Hindistan ile doÄŸu Pakistan’ın çoÄŸunu etkiledi. Bu yaÅŸanan elim olay aynı zamanda bir farkındalık ve “uyandırma ” iÅŸlevi gördü. Karaçi’de ve Pakistan’ın diÄŸer bölgelerinde Sıcaklık Eylem Planının geliÅŸtirilmesine ve uygulanmasına zemin oluÅŸturdu.

Şehir, eyalet/il veya federal düzeydeki Sıcaklık Eylem Planları, aşırı sıcaklık risklerini daha iyi anlamak ve daha etkili bir şekilde tahmin etmek, hazırlanmak ve bunlara yanıt vermek için bir dizi yetkiliyi ve aktörleri bir araya getirir. Sıcaklık Sağlığı Uyarı Sistemleri bunların ayrılmaz bir parçasıdır ve Ulusal Meteoroloji Servisleri tarafından sağlanmaktadır. Daha fazla bilgi ve Sıcaklık Eylem Planları örnekleri https://ghhin.org/take-action/ adresinde bulunabilir.

Kızılhaç, Kızılay Derneği ve Kalkınma için Entegre Araştırma ve Eylem (IRADe) gibi kuruluşlar sivil toplum da kritik bir rol oynamakta ve savunmasız topluluklara hayat kurtaran iletişimler ve müdahaleler uygulamaktadır. Planların ve hedeflenen müdahalenin iyi bir uyum içinde olmasını ve bir şehrin sıcaklığa duyarlı nüfusu için tasarlanmasını sağlar. Önce şehrin sıcak noktalarını tanımlar, bu ceplerdeki hassas nüfusları bulur ve aşırı sıcaklara karşı savunmasızlıklarının doğasını ve durumunu değerlendirir. Eylem planları aşırı ölümlerin azaltılmasına büyük ölçüde yardımcı olur..

TMMOB

METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI

KAYNAK: WMO

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram