EUMETSAT: HAVA TAHMİNİ ÇALIŞMALARINDA YENİ BİR ÇAĞ BAŞLADI.

tarafından gönderildi

Hava tahmini çalışmaları, dün gece ( 13.Aralık.2022) yeni nesil uydunun fırlatılmasıyla yeni bir çağa girdi.

Yeni nesil uydu, şiddetli hava olaylarını izlemek ve tahmin etmek için çok daha gelişmiş sensörler taşımaktadır.

EUMETSAT Genel Direktörü Phil Evans, Fransız Guyanası Kourou’dan dün gece son derece geliÅŸmiÅŸ bir meteorolojik uydunun fırlatılmasının Avrupa’da hava tahmini için yeni bir çağın baÅŸlangıcını müjdelediÄŸini söyledi.

MTG-I1 uydusu, fırtına, şimşek, sis ve orman yangınları gibi şiddetli hava olaylarını izlemek ve tahmin etmek için daha gelişmiş ve hassas ekipmanlar taşıyan yeni nesil meteorolojik uyduların ilkidir.

21:30 CET’de bir Ariane-5 roketiyle baÅŸarıyla fırlatıldı ve Ekvator’un 36.000 km yukarısındaki yörüngesine doÄŸru ilerliyor.

Evans, “MTG-I1, her 10 dakikada bir, ÅŸimdiye kadar mümkün olandan çok daha hızlı ve çok daha yüksek çözünürlükte, çok daha kesin ayrıntılarla Avrupa ve Afrika’nın görüntülerini verecek. Bu veriler, meteorolojistlerin ana zorluklarından birini – hızla geliÅŸen ÅŸiddetli hava olaylarını zamanında ve doÄŸru tahmin etmelerini – karşılamalarına yardımcı olacak, böylece vatandaÅŸlar, ilk müdahale ekipleri ve sivil yetkililer uygun önlemleri alabilecek. ” dedi

“Uydunun ÅŸimÅŸek görüntüleyicisi, ÅŸimÅŸek çakmalarını bulutlar arasında ve bulutlardan yere kadar sürekli olarak haritalayacaktır; bu özellik son derece önemlidir. Bu açıdan bakıldığı zaman da Avrupa’da toplum ve havacılık endüstrisi güvenliÄŸine saÄŸlayacağı faydalı bilgilerle bir ilktir.”

MTG-I1 – tam adı Meteosat Üçüncü Jenerasyon Görüntüleme 1 ( Meteosat Third Generation – Imager 1 dir. MTG-I1 uydusu 12 aylık bir devreye alma aşamasından geçecek ve bu süreçte enstrümanları kalibre edilecektir. Uydunun ürettiği veriler, faaliyete geçmeden önce mutlaka doğrulanacaktır.

EUMETSAT’ın Almanya’nın Darmstadt kentindeki genel merkezinden iÅŸletilecek.

Evans, “Üçüncü Nesil Meteosat bir Avrupa baÅŸarı öyküsüdür” dedi. “Hiçbir Avrupa ülkesi böyle bir sistemi kendi başına geliÅŸtirmeyi ve iÅŸletmeyi göze alamazdı. Bilimsel ve teknik uzmanlıkları da dahil olmak üzere 30 üye devletimizin kaynaklarını birleÅŸtirerek, hava ve iklim izlemede yeni bir çaÄŸ baÅŸlatabildik” dedi

TMMOB

METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI

KAYNAK : EUMETSAT

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram