HİNDİSTAN VE PAKİSTAN AÅžIRI SICAKLIKLARIN ETKİSİNDE…

tarafından gönderildi

Hindistan ve Pakistan aşırı sıcaklarla mücadele etmeye çalışıyor.

Air temperatures at 1200 UTC 29 April. ECMWF

Aşırı sıcaklar Hindistan ve Pakistan’ın büyük bir bölümünü etkisi altına alıyor ve dünyanın en yoÄŸun nüfuslu bölgelerinden birinde yüz milyonlarca insanı derinden etkiliyor. Her iki ülkedeki ulusal meteoroloji ve hidroloji departmanları, son birkaç yılda hayat kurtarmada baÅŸarılı olan ısı saÄŸlığı eylem planlarını hayata geçirmek için saÄŸlık ve afet yönetimi kurumlarıyla birlikte çalışıyor.

Sıcak hava dalgalarının yalnızca insan saÄŸlığı üzerinde deÄŸil, aynı zamanda ekosistemler, tarım, su ve enerji kaynakları ve ekonominin kilit sektörleri üzerinde de birden fazla ve kademeli etkisi vardır. Topluma yönelik mevcut riskler, Dünya Meteoroloji Örgütü’nün neden çoklu tehlike erken uyarı hizmetlerinin en savunmasız ülkelere ve kiÅŸilere ulaÅŸmasını saÄŸlamaya kararlı olduÄŸunu da ortaya koymaktadır.

Hindistan Meteoroloji Servisi, 28 Nisan’da ülkenin çok büyük bir bölümünde maksimum sıcaklıkların 43-46°C’ye ulaÅŸtığını ve bu yoÄŸun sıcaklığın 2 Mayıs’a kadar devam edeceÄŸini bildirdi.

Pakistan’da da benzer sıcaklıklar gölenmektedir. Pakistan Meteoroloji Departmanı, ülkenin geniÅŸ kesimlerinde gündüz sıcaklıklarının normalin 5°C ile 8°C üzerinde olmasını tahmin ettiklerini açıkladılar.

Gilgit-Baltistan ve Hayber Pakhtunkwa’nın daÄŸlık bölgelerinde, olaÄŸandışı sıcaklıkların kar ve buzun erimesini artıracağı ve bunun sonucunda buzul gölü taÅŸkınlarını veya hassas bölgelerde ani sel baskınlarını tetikleyebileceÄŸi konusunda uyardı.

Hava kalitesi bozuldu ve geniş araziler aşırı yangın tehlikesi riski altında.

Hindistan ve Pakistan’daki aşırı sıcaklığı yalnızca iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine baÄŸlamak için henüz çok erken. Ancak, deÄŸiÅŸen bir iklimde bu gibi olaylar beklediÄŸimiz ÅŸeylerdir ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin sonuçları ile tutarlıdır. Biliyoruz ki; Sıcak hava dalgaları daha sık ve daha yoÄŸun olacaktır ve geçmiÅŸe göre daha erken tarihlerde baÅŸlayacaktır.

Hükümetlerarası İklim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Paneli, Altıncı DeÄŸerlendirme Raporu, sıcak hava dalgalarının ve nemli ısı stresinin bu yüzyılda Güney Asya’da daha yoÄŸun ve sık olacağını söylemektedir.

Hindistan Yer Bilimleri Bakanlığı kısa süre önce Hindistan’daki iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi hakkında açık eriÅŸimli bir yayın yayınladı. Bütün bir bölümü ise sıcaklık deÄŸiÅŸimine ayırdı.

Hindistan’daki aşırı sıcakların meydana gelme sıklığı, son 30 yıllık 1986-2015 döneminde hızlanan ısınma eÄŸilimleriyle 1951-2015 döneminde arttı (yüksek güven). 1986’dan beri en sıcak gün, en sıcak gece ve en soÄŸuk gece için önemli bir sıcaklık artışı gözlemleniyor.

Hindistan’daki muson mevsimi öncesi sıcak hava dalgası sıklığı, süresi, yoÄŸunluÄŸu ve alan kapsamının yirmi birinci yüzyılda önemli ölçüde artacağı tahmin edilmektedir (yüksek güvenirlik). Åžu anda yaÅŸanan sıcak hava dalgası, bir yüksek basınç sistemi tarafından beslendi ve ortalamanın üzerinde uzun bir sıcaklık periyodunu takip etti.

Hindistan, 33.1 ºC veya uzun vadeli ortalamanın 1.86 °C üzerinde bir ortalama maksimum sıcaklıkla rekor düzeydeki en sıcak Mart ayını yaşadı. Pakistan ayrıca bir dizi istasyonun Mart rekorlarını kırmasıyla en az son 60 yılın en sıcak Mart ayı değerlerini kaydetti.

Muson öncesi dönemde, hem Hindistan hem de Pakistan, özellikle Mayıs ayında düzenli olarak aşırı yüksek sıcaklıklar yaÅŸar. Sıcak hava dalgaları geleneksel olarak Nisan ayında meydana gelir ancak daha az yaygındır. Yeni ulusal sıcaklık rekorlarının kırılıp kırılmayacağını bilmek için ise henüz çok erken. Pakistan’daki Turbat, 28 Mayıs 2017’de 53,7°C ile dünyanın dördüncü en yüksek sıcaklık deÄŸerini kaydetti.

Isı Sağlığı Eylem Planları

Hem Hindistan hem de Pakistan, kentsel alanlar için özel olarak tasarlanmış olanlar da dahil olmak üzere, baÅŸarılı bir sıcaklık erken uyarı sistemlerine ve eylem planlarına sahiptir. Sıcaklık Eylem Planları, sıcaklığa baÄŸlı ölümleri azaltır ve iÅŸ üretkenliÄŸi kaybı da dahil olmak üzere aşırı sıcaklığın sosyal etkilerini de azaltır. Bu konuda geçmiÅŸten önemli dersler çıkarıldı ve bunlar ÅŸu anda WMO’nun ortak sponsorluÄŸundaki Küresel Isı SaÄŸlığı Bilgi Ağı’nın tüm ortakları arasında, en çok etkilenen bölgedeki kapasiteyi artırmak için paylaşılıyor.

GHHIN tarafından desteklenen Güney Asya Isı Sağlığı Bilgi Ağı SAHHIN, Güney Asya bölgesinde dersleri paylaşmak ve kapasiteyi artırmak için çalışıyor.

Hindistan, yükselen sıcaklıklara hazırlanmak ve herkesin sıcak hava dalgası esnasında ” Yapılması ve Yapılmaması Gerekenlerden ” haberdar olmasını saÄŸlamak için eyalet afet müdahale kurumları ve ÅŸehir liderlerinden oluÅŸan bir ağı koordine eden Ulusal Afet Yönetim Otoritesi aracılığıyla Sıcaklık eylem planları için ulusal bir çerçeve ve eylem planı oluÅŸturdu.

India saves lives with heat-health action plans

Hindistan’daki Ahmedabad ÅŸehri, 2010 yılında yıkıcı bir sıcak hava dalgası yaÅŸadıktan sonra, 2013 yılında ÅŸehir çapında bir ısı saÄŸlığı uyarlaması geliÅŸtiren ve uygulayan ilk Güney Asya ÅŸehriydi. Bu baÅŸarılı yaklaşım, sıcak hava dalgasına eÄŸilimli 23 eyalette 130’dan fazla ÅŸehir ve ilçede uygulamaya geçirildi. DiÄŸer bölgelerde uygulanması için çalışmalar devam ediyor.

Pakistan ayrıca halk saÄŸlığını korumaya yönelik baÅŸka adımlar da attı. 2015 yazında, bir sıcak hava dalgası orta ve kuzeybatı Hindistan ile doÄŸu Pakistan’ın çoÄŸunu yuttu ve doÄŸrudan veya dolaylı olarak birkaç bin insanın ölümüne neden oldu. Bu olay iyi bir ders oldu ve yetkilileri uyandırma iÅŸlevi gördü. Karaçi’de ve Pakistan’ın diÄŸer bölgelerinde Isı Eylem Planının geliÅŸtirilmesine ve uygulanmasına yol açtı.

Şehir, eyalet/il veya federal düzeydekiSıcaklık Eylem Planları, aşırı sıcaklık risklerini daha iyi anlamak ve daha etkili bir şekilde tahmin etmek, hazırlamak ve bunlara yanıt vermek için bir dizi yetkili ve aktörü bir araya getirir. Isı Sağlığı Uyarı Sistemleri bunların ayrılmaz bir parçasıdır ve Ulusal Meteoroloji Hizmetleri tarafından sağlanmaktadır. Daha fazla bilgi ve Isı Eylem Planları örnekleri https://ghhin.org/take-action/ adresinde bulunabilir.

Kızılhaç Kızılay Derneği ve Kalkınma için Entegre Araştırma ve Eylem (IRADe) gibi sivil toplum da kritik bir rol oynamakta ve savunmasız topluluklara hayat kurtaran iletişimler ve müdahaleler uygulamaktadır. Tipik planlar, hedeflenen müdahalenin doğru bir uyum olmasını ve bir şehrin ısıya duyarlı nüfusu için tasarlanmasını sağlar. Önce şehrin sıcak noktalarını tanımlar, bu ceplerdeki hassas nüfusları bulur ve aşırı sıcaklığa karşı savunmasızlıklarının doğasını ve durumunu değerlendirir. Şu ana kadar eylem planları aşırı ölümlerin azaltılmasına büyük ölçüde yardımcı olmuştur.

TMMOB

METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI

KAYNAK: WMO

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram