İKLİM DEĞİŞTİKÇE KUTUP HAYVANLARININ HAREKETLERİ DE DEĞİŞİYOR.

tarafından gönderildi

An Arctic fox wearing a satellite GPS collar runs with an egg in its mouth.

Kuzey Kutbu’ndaki hayvanlar için hayat dengeleyici bir eylemdir. Daha yüksek bahar sıcaklıkları veya sonbaharda daha düşük sıcaklıklar gibi mevsimsel farklılıklar, hayvanlara ne zaman göç edeceklerini, ne zaman çiftleşeceklerini ve ne zaman, nerede yiyecek bulacaklarını da söylemektedir.

Yırtıcı hayvanlar ve avları, kuşlar ve memeliler bu doğal programı takip eder ve sadece birkaç gün veya haftalık genel bir değişim, bu hayvanlar ve ekosistemler üzerinde bilinmeyen etkilere sahip olabilir.

Kasım’da Science dergisinde yayınlanan ve kısmen NASA Arktik-Boreal Güvenlik Açığı Deneyi (ABoVE) tarafından finanse edilen yeni bir araştırmaya göre mevsimsel zamanlamadaki bu değişiklikler – türler ve popülasyonlar arasında farklılık gösterse de – çoktan başlamış bulunmaktadır.

Araştırmacılar, NASA sıcaklığı, yağış miktarı, kar yağışı ve topografik verilerle birlikte 1991’den günümüze kadar yaklaşık yüz türü izleyen 200’den fazla araştırma çalışmasından elde edilen verilerin bir derlemesi olan Arktik Hayvan Hareketi Arşivi’nden (AAMA) verileri analiz ettiler.

Kuzey Kutbu hayvanlarının hareket modellerinin farklı şekillerde değiştiğini ve bu durumun tüm ekosistemleri bozabileceğini buldular.

İklim Değiştikçe Kutup Hayvanlarının Hareket Modelleri Farklı Biçimlerde Değişiyor

Columbus’taki Ohio Eyalet Üniversitesi’nde Profesör ve Çevre Mühendisi olan Gil Bohrer, “Kuzey Kutbu, iklim değişikliğinin belirtilerini çok daha fazla göstermektedir” dedi.

Deniz buzu küçülüyor, yağışlar ve kar yağışları değişiyor ve Kuzey Kutbu tundrası bazı yerlerde yeşile, bazılarında ise kahverengiye dönüyor.

Bohrer, “Kutup hayvanları bu değişikliklere çok farklı tepki veriyor,ve bu tepki eşit değil” dedi.

Ekip üç örneğe odaklandı: kartal göçleri üzerine uzun vadeli bir çalışma, karibu popülasyonları üzerine büyük bir çalışma ve birkaç avcı ve av türüne odaklanan çok türlü bir çalışma.

Kartal çalışmasında araştırmacılar, 1991’den 2019’a kadar toplanan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) verilerine dayanarak, kartalların kışlama alanlarını yaz için kuzeye uçmak üzere terk ettikleri zamanı analiz ettiler.

25 yılı aşkın bir süredir birleşerek yaklaşık iki haftalık bir değişime neden olan bir değişiklik gözlendi. Bohrer, “Temelde, iklim değişikliği onları kuzeye erken gitmeye sevk ediyor” dedi. Geçiş, yetişkin kartallar için gençlere göre daha belirgindi, bu da yavruların çiftleşme mevsiminde eksik kalabileceklerini veya yetişkinlerin yiyecek kaynaklarından önce yazlık alanlarına ulaşabileceklerini düşündürüyor.

Researchers release several eagles after affixing tags to track the eagles’ movement.

Ancak araştırmacılar, bu değişikliklerin farklı hayvan türlerine, popülasyonlarına veya bireylere fayda sağlayıp sağlamayacağını bilmiyor.

Örneğin, caribou çalışmasında, bazı caribou popülasyonlarının çevrelerindeki değişikliklere uyum sağladığı ortaya çıktı. Bohrer, bazı türlerin, bireylerin ve popülasyonların iklim değişikliğinden yararlandığını ve diğerlerinin iklim değişikliğinden zarar gördüğünü muhtemelen göreceğimizi söylüyor.

Bohrer, “Ancak değişiklikleri görmemiz gerçeği, büyük bir şeyin gerçekleştiğini gösteriyor” dedi.

A caribou wearing a GPS tracking collar in the snow.
Bu, Karibu popülasyonlarının iklim değişikliğine uyarlanabilir bir tepki gösterdiğinin ilk göstergesidir. Kyle Joly / Ulusal Park Servisi

Tipik olarak, Karibu sonbaharda çiftleşir, kışın hamile kalır ve yiyecek bol olduğunda yavrularını baharda büyütür; bu program çevresel modellerle sıkı bir şekilde koordine edilmiştir.

Ekip, beş ren geyiği popülasyonunu analiz etti ve Kuzey Kutup Bölgesi’nde yaşayan nüfusların – iklim değişikliği nedeniyle işlerin daha hızlı değiştiği – çevrelerindeki değişikliklere denk gelmek için daha erken çocuk sahibi olduklarını buldu ve bu popülasyonların iklim değişikliğine uyum sağladığını öne sürdü.

Bununla birlikte, daha az hızlı çevresel değişiklikler yaşayan güney ren geyiği popülasyonları, normal zamanlarında yavrulara sahipti. Çocuk sahibi olmanın zamanlaması da nüfusun ev aralığının yüksekliğinden etkileniyordu.

Yükseklik bilgileri, kısmen NASA tarafından finanse edilen dijital yükseklik modelleri oluşturmak için bir kamu-özel ortaklığı olan ArcticDEM’den geldi.

Son olarak, araştırmacılar, çeşitli avcı ve av türlerinin (kara ayılar, boz ayılar, karibu, geyik ve kurtların) daha yüksek sıcaklıklardan ve artan yağışlardan nasıl etkilendiğini anlamak için AAMA veri tabanındaki çeşitli çalışmalardan elde edilen verileri kullandılar.

Yağmur ve kar şeklindeki sıcaklık ve yağış verileri, NASA’nın Daily Surface Weather and Climatological Summaries veya Daymet’ten geldi.

Farklı türler için hareket eğilimleri çok çeşitlilik gösteriyordu: Bazı türler yaz sıcaklıkları yükseldiğinde daha fazla hareket ederken, diğerleri daha az hareket ediyor, geyik ve kurtlar daha yükseklerde kar yağışlı kışlarda daha az hareket ediyor ve artan yaz yağmuru, herhangi bir tür için hareket modelini değiştirmiyor gibi görünüyor. .

Ancak genel olarak, yırtıcı türler, iklim değişikliğine av türlerinden farklı şekilde tepki veriyor gibi görünüyordu. Bu, avcılarla yiyecek için avladıkları av arasında bir uyumsuzluğa neden olur. Bu uyumsuzluğun etkilerini belirlemek için, araştırmacıların bu popülasyonları izlemeye devam etmeleri gerekecektir.

Bohrer, “Sıkı bir şekilde koordine edilmesi gereken ekosistem, giderek daha fazla darbe alıyor” dedi.

TMMOB

METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI

KAYNAK: NASA CLİMATE CHANGE

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram