İstanbul’u rüzgâr kurtardı..
Hadımköy’deki kimya fabrikasında çıkan yangın 24 saatte söndürüldü. İTÜ öğretim üyesi Prof. Toros, “Yangının çıkışından bitişine kadarki süreçte hâkim rüzgârların güneyli olması sebebiyle nüfusun yoğun olduğu bölgelerdeki halk tehlikeyi ucuz atlattı” dedi
Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Meryem Kayan, gökyüzündeki kara bulutlarla ilgili Milliyet’e şu ifadeleri kullandı:
Köyler etkilendi
İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Hüseyin Toros ise yangının atmosferik sayısal modellemesini Milliyet için çıkardı. Yangının çıktığı saatten söndürüldüğü saate kadarki rüzgar yönünü inceleyen Prof. Toros, “Yangın günü hakim rüzgârların güneyli olması sebebiyle nüfusun yoğun olduğu bölgelerdeki İstanbul halkı, tehlikeyi ucuz atlattı. Rüzgârlar yangın esnasında kuzeybatıya doğru esseydi, nüfusun yoğun olduğu bölgeler etkisi altında kalacaktı. Dolayısıyla Arnavutköy’ün üzerindeki köyler doğal olarak etkilendi. Ayrıca Türkiye’de şu an yüksek basınç hâkim. Kirleticiler yüksek basınç etkisi ile yükseldi ve yere yakın seviyelerde dağıldı. Yangın esnasında küçük çaplı ve sağlık açısından son derece tehlikeli hava parçacıkları, karbonmonoksit gazı başta olmak üzere diğer muhtemel zehirli gazlar ile havaya salındı” dedi.
Havalandırmalar kapatılmalı
Bu tür yangınlar esnasında kirleticilerin meteoroloji mühendisleri tarafından anında modellenerek olası risk altındaki bölgelerin çıkarılması gerektiğini vurgulayan Prof. Toros, “Yangının duman etkisi altında kalan bölgelerden uzaklaşılmadır. Bu mümkün değilse, açık alanlardan kaçınılmalıdır. Ev ve iş yerlerinde kapı ve pencereler kapatılarak kirli havanın içeriye girmesine engel olunmaya çalışılmalıdır. Havalandırma sistemlerinin de kapalı olması gerekir. Bununla birlikte başka zamanlarda bu tür yangınlar daha çok kitleler üzerine gelebilir. Onun için şehir planlamalarında sanayi tesislerinin daha çok şehrin rüzgar altı bölgelerine yapılması tehlikeyi azaltır” diye konuştu.
Son Yorumlar