KURAKLIĞIN ÇARESİ AKILCI SU YÖNETİMİ

tarafından gönderildi

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası II. BaÅŸkanı İsmail Küçük İstanbul ve Ankara barajlarının alarm verdiÄŸi bir dönemde kuraklığın doÄŸal bir olay olduÄŸuna deÄŸinerek, “Kuraklığı doÄŸal afete dönüştüren su yönetiminin akılcılıktan uzak bir anlayışla yürütülmesidir” görüşünde bulundu.

Barajın suyu azalınca Midyeler ortaya çıktı

UÄŸur DUYAN

ANKARA (Anayurt) – Türkiye’de yağışsız geçen aylar kuraklık konusunu gündemin üst sıralarına taşırken Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan meteorolojik kuraklık haritaları da tehlikenin boyutlarını gözler önüne serdi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün üç aylık kuraklık haritalarına göre, Türkiye’nin önemli bir bölümünün yağış almadığı, olaÄŸanüstü, çok ÅŸiddetli ve ÅŸiddetli kuraklık yaÅŸandığı görüldü.

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası II. BaÅŸkanı İsmail Küçük, büyük kentlerin ÅŸebeke suyunun temin edildiÄŸi barajlar kadar bugün kentleÅŸmeye açılarak yok edilen su havzalarının da ranta kurban edilmesinin kuraklığı tetikleyen bir neden olduÄŸunu ifade etti. Prof. Dr. Mithat KadıoÄŸlu’nun ‘Türkiye’de akıl kuraklığı var’ sözünden hareketle büyük kentlerde baÅŸ gösteren kuraklık riskinin akılcı su yönetiminden uzaklaÅŸmanın bir sonucu olduÄŸunu söyledi.

HAVZALAR YAPILAŞMAYA AÇILDI

Küçük, su depolama yönetmelerinin belli bir metotla yapıldığını ve suya duyulan ihtiyaç kadar, depolanan suya ihtiyaç duyulacak zamanın da önemine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Baraj inÅŸaatlarında dikkat edilmesi gereken doÄŸanın da bir kaldırma gücü olduÄŸu gerçeÄŸidir. Bir yapının da kaldırma gücü vardır ve bunun üstüne yük bindiÄŸi zaman yapı yıkılır. İstanbul’a bu kadar çok nüfusu bindirirseniz bunun bir sonucu olarak normalde İstanbul’a yetecek olan su kaynakları bu kente yetmez olur. İstanbul’un nüfusu artıkça İstanbul’un su kaynaklarından talep edilen su miktarı da aratacaktır. Bu miktarı destekleyebilecek oranda suyun da barajlarda depolanması gerekir. Siz su ihtiyacını artarken su kaynaklarınızı yok ederseniz, İstanbul’un havzalarını kentleÅŸmeye açarak yok ederseniz, İstanbul’da yaÅŸanan kuraklığı bir çözümsüzlüğe iterseniz. Kuraklık doÄŸal bir afettir, bir gerçekliktir. Bu gerçekliÄŸe uygun çözümler üretmezseniz, bu afeti yönetilmez bir soruna çevirirsiniz. Su yönetiminin akılcılıktan uzaklaÅŸmasının bir soncunda doÄŸal bir afeti daha büyük ve içinden çıkılmaz bir soruna dönüştürürsünüz.”

İstanbul’a Melen Barajı üzerinden su verilemediÄŸini kaydeden Küçük, “Su projeksiyonlarını hesaplarken de akılcı davranılmalıdır. Neden Melen Çayı’nı İstanbul’da kullanmıyoruz bunu da sorgulamalıyız. İstanbul kentini su projeksiyonu İstanbul kent planına baÄŸlı ÅŸekillendirmezseniz, Türkiye’nin bütün sularını da İstanbul’a baÄŸlasanız da bu sorunu çözemezsiniz” diye konuÅŸtu.

Ankara’daki su kaynaklarının da akılcı bir anlayışla yönetilmesi durumunda su sıkıntısı yaÅŸamayacak bir il olduÄŸunu söyleyen Küçük, “Ankara’nın normal ÅŸartlarda dışarıdan beslenen su havzaları olduÄŸu için su sıkıntısı çekmez. ÖrneÄŸin Çamlıdere Barajı bir depolama barajıdır. BaÅŸka alanlardan su depolanan Çamlıdere Barajı’na bakılarak Ankara susuz kalacak denilemez.”

3 İLDE SUSUZLUK TEHLİKESİ

Ankara il sınırları içeresinde ÅŸebeke suyunun temin edildiÄŸi barajlarda ortalama doluluk oranı yüzde 22’nin altına düşerken, İstanbul barajlarında bu oran yüzde 21,84 oldu. İzmir’de ise barajların aktif doluluk oranının yüzde 35’e kadar gerilemiÅŸ durumda. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, İstanbul, Ankara ve İzmir’deki barajların doluluk oranlarına dair açıklamasında, İstanbul’un 2,5 ay, Ankara’nın 4,5 ay İzmir’in de 5 ay kadar yetecek suya sahip olduÄŸunu duyurdu.

Türkiye genelinde uzun süredir devam eden kuraklık hafta sonu baÅŸlayan yağışlarla bir nebzede yerini umuda bıraktı. Ankara ve İstanbul’da kent ÅŸebekesini besleyen barajlarda doluluk oranı yüzde 20’ler seyrine kadar düşmesi ciddi bir su sıkıntısının kapıda olduÄŸunu göstermesine karşın yerel yönetimler bu sorunu çözmek için vatandaÅŸlara su tasarrufu çaÄŸrısında bulunuyor.

Son 92 yılın en kurak yaz ve son baharını geçiren Trakya havzalarından beslenen İstanbul’un su sıkıntısını aÅŸmak için İstanbul Belediye BaÅŸkanı Ekrem İmamoÄŸlu, deniz suyunun içme suyu olması için çabaladıklarını ve yurt dışından teknik destek almayı düşündüklerini bildirdi.

Ankara BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Mansur YavaÅŸ, Ankara’da ÅŸu anda bir su sıkıntısının olmadığını ancak yaÅŸanacak seviyeye geldiÄŸini söyledi. Ankara’nın alt yapı sorunu olduÄŸunu ve aralık ayında yağışın yok denecek kadar az olduÄŸunu ifade eden YavaÅŸ hem verimlilik hem de insan saÄŸlığı ve hayatını önceleyen yatırımlar yapmak için gayret ettiklerini söyledi.

KAYNAK : ANAYURT GAZETESİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram