KUZEY KUTBUNDA ARTAN HAVA SICAKLIKLARI YEŞİL ALANLARIN GENİŞLEMESİNE YOL AÇIYOR.

tarafından gönderildi

KUZEY KUTBUNDA ARTAN HAVA SICAKLIKLARI YEŞİL ALANLARIN GENİŞLEMESİNE YOL AÇIYOR.

Kuzey Kutbunda yaz mevsimi sıcak geçtikçe Dünya’nın kuzey yarı küre manzaraları deÄŸiÅŸiyor. On yıllardır küresel tundra ekosistemlerini izlemek için uydu görüntülerini kullanan yeni bir çalışma ile, daha sıcak hava ve toprak sıcaklıklarının bitki büyümesini arttırdığını ve bölgenin daha yeÅŸil hale geldiÄŸini ortaya koydu.

Son araÅŸtırmaya liderlik eden Flagstaff’taki Northern Arizona Üniversitesi’nde küresel deÄŸiÅŸim ekolojisti olan Logan Berner, “Kuzey Kutbu tundrası dünyadaki en soÄŸuk biyomlardan (Biyom, biyosferin aynı iklim koÅŸullarında ve aynı bitki örtüsünün egemen olduÄŸu çok geniÅŸ bölümlerini belirten çevrebilim terimidir. Yeryüzündeki birbirine bitiÅŸik, benzer yayılmış yaÅŸam alanları olarak da tanımlanabilir. Her biyomda, egemen bitki örtüsü, o biyoma özgü bir dizi hayvan topluluÄŸunu barındırır.) biridir ve aynı zamanda en hızlı ısınanlardan biridir” dedi. “Gördüğümüz bu Arktik yeÅŸillenme, gerçekten küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin habercisi ve artan hava sıcaklıklarına biyom ölçeÄŸinde bir tepkidir.”

Nature Communications’da geçen hafta yayınlanan bir çalışma, NASA ve ABD Jeoloji AraÅŸtırması’nın (USGS)nin Landsat’tan alınan uydu verilerini kullanarak Alaska ve Kanada’dan Sibirya’ya kadar tüm Kuzey Kutbu tundrasını kapsayan bitki örtüsü deÄŸiÅŸikliklerini ölçen ilk çalışma oldu.

Landsat uydu verileri, toprakta aktif olarak büyüyen bitki örtüsünü belirlemek için kullanılabilmektedir. Yeşillenen, daha fazla büyüyen, daha yoğun hale gelen bitkileri ve / veya tipik tundra otları ve yosunları kaplayan çalıları ayırt edebilmektedir.

Tundra bitki örtüsü değiştiğinde, sadece belirli bitkilere bağlı olan vahşi yaşamı değil, aynı zamanda bölgede yaşayan ve gıda için yerel ekosistemlere bağımlı olan insanları da etkiler.

Aktif bitkiler atmosferden daha fazla karbon emecek olsa da, ısınma sıcaklıkları donmuş toprakları çözerek sera gazlarını serbest bırakabilir.

Araştırma, bu ısınma ortamlarında ekosistemlerin nasıl tepki verdiğini ve daha geniş kapsamlı olarak sosyal sonuçları da daha iyi anlamayı amaçlayan NASA’nın Arktik Boreal Güvenlik Açığı Deneyinin (ABoVE) bir parçasıdır.

Berner ve meslektaşları, tundra boyunca rastgele seçilen 50.000 sitenin ( alanın) her biri için belirli bir yıl için en yüksek yeşilliği tahmin etmek için Landsat verilerini ve ek hesaplamaları kullandılar.

1985 ile 2016 arasında, Alaska, Kanada ve Batı Avrasya’daki tundra alanlarının yaklaşık% 38’i yeÅŸillenme gösterdi. Sadece% 3’ü zıt esmerleÅŸme etkisi gösterdi, bu da daha az aktif olarak büyüyen bitki anlamına gelmektedir.

DoÄŸu Avrasya sitelerini ( alanlarını) dahil etmek için, 2000 yılında Landsat uydularının o bölgenin görüntülerini düzenli olarak toplamaya baÅŸlamasıyla baÅŸlayan verileri karşılaÅŸtırdılar. Bu küresel görünümle, 2000 ile 2016 yılları arasında sitelerin% 22’si yeÅŸillenirken,% 4’ü kahverengileÅŸti.

Berner, “1985 veya 2000’den beri olsun, Kuzey Kutbu’nun bu yeÅŸillenmesini Landsat uydu görüntülerinde görüyoruz” dedi. “Ve bu biyom ölçekli yeÅŸillenmeyi aynı zamanda ve aynı dönemde, yaz hava sıcaklıklarında gerçekten hızlı artışlar gördükçe görüyoruz.”

Araştırmacılar, bu yeşillenme modellerini diğer faktörlerle karşılaştırdı ve aynı zamanda daha yüksek toprak sıcaklıkları ve daha yüksek toprak nemi ile ilişkili olduğunu buldu. Bu bulguları Kuzey Kutbu çevresindeki tarla alanlarından alınan bitki büyüme ölçümleriyle doğruladılar.

Kuzey Arizona Üniversitesi’nde aynı zamanda çalışma üzerinde çalışan ve ABoVE Bilim Ekibine liderlik eden bir profesör olan Scott Goetz, “Landsat bu tür ölçümler için çok önemlidir çünkü daha önce kullanılandan çok daha ince bir ölçekte veri toplar” dedi.

Bu, araÅŸtırmacıların tundradaki deÄŸiÅŸiklikleri neyin yönlendirdiÄŸini araÅŸtırmasına olanak tanır. Goetz, “Kuzey Kutbu’nda çok sayıda mikro ölçek deÄŸiÅŸkenliÄŸi var, bu nedenle daha ince çözünürlükte çalışmak ve aynı zamanda uzun bir veri kaydına sahip olmak önemlidir,” dedi. “Landsat’ın bu kadar deÄŸerli olmasının nedeni de budur.”

TMMOB

METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI

KAYNAK: NASA GLOBAL CLIMATE CHANGE

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram