METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA İL TEMSİLCİSİ FERYAL BİÇKİCİ; 2019 YILI SON DOKSAN YILIN EN KURAK YILI OLDU.

tarafından gönderildi

Meteoroloji Mühendisleri Odası Bursa temsilcisi Feryal Biçkici: 2019 yılı son 90 yılın en kurak yıl oldu

Ocak ayını bitirirken Bursa’da ÅŸehir merkezinde kar yağışının görülmemesi soÄŸuk algınlığı ve birçok enfeksiyon hastalıklarını beraberinde getirdi. UludaÄŸ’da dahil olmak üzere beklenilen kar yağışının olmaması hakkında Meteoroloji Mühendisleri Odası Bursa temsilcisi Feryal Biçkici bilgi verdi.

BURSA, 31 Ocak 2020 Cuma, 06:50

Bursa’nın havası ve meteorolojik deÄŸiÅŸiklikler hakkında yeryüzü tabakasında oluÅŸan ısı artışına dikkat çeken Feryal Biçkici, “Atmosfere salınan kloroflorokarbon, karbondioksit, metan gibi gazların etkisiyle Sera etkisi oluÅŸmakta, atmosferin Troposfer dediÄŸimiz yeryüzüne en yakın tabakasında sıcaklık artışları oluÅŸmaktadır. Yeryüzündeki insani faaliyetlerden özellikle fosil yakıtlardan kaynaklanan gaz salınımları, bu tabakada sıkışmakta, atmosferdeki meteorolojik olaylar bundan olumsuz etkilenmektedir. Yaklaşık 100 yıl önce dünyamızın ortalama sıcaklığı 13 oC iken, günümüzde 16 oC olmuÅŸtur. Sıcaklıkların artması ile beraber toplam yağışlarda da azalma olmuÅŸtur. Bilim adamları buna Küresel ısınma veya iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi demektedirler. Biz buna iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi diyebiliriz. Tabi bu sadece ülkemizin deÄŸil, bütün dünyanın sorunudur. Ancak; Ülkemizde ve  Bursa gibi ÅŸehirlerde  köylerden kentlere  doÄŸru hızlı göç, aşırı nüfus artışı, sanayileÅŸmenin hızla artışı, yeÅŸil alanların yok edilmesi hızlı bir ÅŸekilde ormanların yok edilmesi atmosfere salınan gazlar ve çarpık yapılaÅŸma ve betonlaÅŸma yoluyla meteorolojik olaylar çok daha hızlı bir ÅŸekilde olumsuz etkilenmektedir” ifadelerini kullandı.

90 YILLIK PERİYOTTA %38 YAĞIŞLAR AZALDI

Dünyamız, ülkemiz ve ÅŸehrimiz sıcaklıkların artması, yağışların azalması, sonucunda, öncelikle, meteorolojik kuraklık, sonrasında hidrolojik kuraklık, en sonunda tarımsal kuraklıkla karşılaÅŸmaya  aday olacağını vurgulayan Biçkici, “Ülkemizin yıllık ortalama toplam yağışı 575 mm’dir. Bursa İlimizin yıllık ortalama toplam yağışı ise 90 yıllık verilere göre yaklaşık  699,10 mm civarındadır. Yani ülke ortalamasının biraz üstündedir. Bursa Meteoroloji İstasyonunun 1929 yılında itibaren ölçülmüş olan 90 yıllık veriler incelendiÄŸinde, 447,3 mm’lik yıllık toplam yağışla 1934 yılı, 447,7 mm’lik yıllık toplam yağışla 1961  yılı en az yağışlı yıl olduÄŸu gözlenmiÅŸtir.  2019 yılı yağışı ise 435,9 mm olup,  1934 ve 1961 yıllı toplam yağışlarında daha düşük olup, 90 yıllın en düşük yağışlı yılı olarak 1. sırada yerini almıştır. 90 yıllık toplam yağış ortalamasına göre %38 oranında da bir azalış meydana gelmiÅŸtir. 2018 yılındaki yağışlarla göre ise %27’lik bir azalma söz konusudur.” diye anlattı.

METEOROLOJİK KURAKLIK YERİNİ HİDROLOJİK KURAKLIĞA BIRAKIYOR

2019 yılının son 3 ayında (Ekim-Kasım-Aralık ayları toplamı) Bursa İlinde toplam yağış miktarı 126,7 mm olarak saptandığını söyleyen Meteoroloji Mühendisleri Odası Bursa Temsilcisi Feryal Biçkici, “Bursa İlinin aynı aylardaki 90 yıllık ortalamaya göre toplam yağış miktarı 255,0 mm dir. Bu da son üç ayı dikkate aldığımızda Bursa’da yağışların % 50 oranında azaldığını göstermektedir. Yani, son 3 aya göre Bursa İlinde yağışlar, ortalamaya göre yarı yarıya azalmıştır.  2018 yılındaki son 3 aylık yağışlara göre 2019 yılının son üç ayki toplam yağışlarda ise %21’lik bir azalma gerçekleÅŸmiÅŸtir. 2019 yılında meydana gelen Meteorolojik kuraklığın hidroloji kuraklığa etkisini;  ilimizde bulunan içme suyu (Nilüfer ve DoÄŸancı barajları) , sulama suyu (Gölbaşı, DemirtaÅŸ, Büyükorhan, Babasultan barajları) ihtiyaçlarını saÄŸlayan barajların 2019 yıllı son günlerindeki yaklaşık doluluk oranları 2018’e göre içme suyu barajlarında %38, sulama suyu barajlarında %49 oranında azalmış olması göstermektedir.  2019 yılı son günlerinde İlimize içme-kullanma suyu saylayan Nilüfer barajının doluluk oranı yaklaşık  %1, DoÄŸancı barajının doluluk oranı ise  %32 civarındadır. Bir baÅŸka deyiÅŸle meteorolojik kuraklık, artık hidrolojik kuraklığa geçme aÅŸamasındadır. Bir sonraki aÅŸamada tarımsal kuraklıktır” diyerek tehlikeyi iÅŸaret etti.

TEDBİR ALINMAZSA EKONOMİK VE TARIMSAL AÇIDAN BÜYÜK KAYIPLAR YAŞANABİLİR

2019 yılında meydana gelen meteorolojik kuraklık, mevcut depolama tesisleri (barajlar ve göletler) sayesinde hidrolojik ve tarımsal kuraklığın yaÅŸanmasına engel olduÄŸunu vurgulayan Biçkici, “EÄŸer ilimiz önümüzdeki aylarda yeterince yağış almaz ve gerekli tedbirler alınmaz ise 2020 yılında hidrolojik ve tarımsal kuraklığın yaÅŸanması kaçınılmazdır. Buda ciddi ekonomik kayıplara yol açacaktır. İnsanoÄŸlu tarihte bu tür kuraklıklarla karşılaÅŸmış ve bunu atlatmıştır. Ancak ÅŸimdiki olay farklıdır. Son 200 yılda sanayi devrimi sonucu insan kaynaklı oluÅŸan faaliyetler ve müdahaleler doÄŸadaki dengeyi negatif yönde bozmuÅŸtur. Böyle giderse önümüzdeki 50 yıl sonrasında dünya sıcaklığının en az 0.5 oC ile 1.0 oC arasında artacağına dair senaryolar ve tahminler bilim adamları arasında tartışılmaktadır. Tabi aynı ÅŸekilde yağışların da azalması beklenmektedir” ifadeleriyle anlattı.

SUYUN DEĞERİNİ ÖĞRENMELİ VE ÖĞRETMELİYİZ

Suyun deÄŸerini topluma çok iyi öğretip, tasarruflu olmaları konusunda eÄŸitimler yapılması gerektiÄŸinin altını çizen Feryal Biçkici, “Ülke olarak seferberlik baÅŸlatıp, insani kaynaklı gaz salınımlarını azaltmamız gerekmektedir. Rahmetli TEMA Vakfı Kurucu BaÅŸkanı Sn Hayrettin KARACA’nin vasiyetini unutmadan, bol aÄŸaç dikmeli, yeni orman alanları oluÅŸturarak,  atmosferin olumsuz etkilerini azda olsa azaltma kararlığında olmalıyız.  Beton ormanlar yerine yeÅŸil ormanlar oluÅŸturmalı, her karış topraÄŸa aÄŸaçlandırmalıyız.” dedi. 

KAYNAK : BURSA HAYAT GAZETESİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram