NASA tarafından yapılan sıcaklık analizlerine göre 2021 yılı devam eden sıcaklık artışı trendinde 6. en sıcak yıl oldu.

NASA ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından yapılan bağımsız analizlere göre, Dünya’nın 2021’deki küresel ortalama yüzey sıcaklığı, 2018 yılı ile birlikte en sıcak altıncı olarak belirlendi.
NASA’nın New York’taki Goddard Uzay AraÅŸtırmaları Enstitüsü’ndeki (GISS) bilim insanlarına göre; gezegenimizin uzun vadeli ısınma eÄŸilimini devam ettiren 2021 yılındaki küresel sıcaklıklar, NASA’nın baÅŸlangıç ​​dönemi için baz aldığı sıcaklık ortalamalarının 1,5 derece Fahrenhayt (0,85 santigrat derece) üzerindeydi. NASA, küresel sıcaklığın zaman içinde nasıl deÄŸiÅŸtiÄŸini görmek için 1951-1980 dönemini temel almaktadır.
Toplu olarak bakıldığı zaman; dünyamızın son sekiz yılı ,1880 yılında başlayan modern anlamda gözlem kayıtlarının tutulmasından bu güne kadar gözlemlenen en sıcak sekiz yıl oldu. Yıllık sıcaklık gözlem verileri, bilim insanlarına gezegenimizin ısındığını ortaya koyan küresel sıcaklık kayıtlarını oluşturuyor.
NASA’nın sıcaklık gözlem kayıtlarına göre, 2021’de Dünya, sanayi devriminin baÅŸlangıcı olan 19. yüzyılın sonlarında ki sıcaklık ortalamalarından yaklaşık 1,9 Fahrenheit (veya yaklaşık 1,1 santigrat derece) daha sıcak oldu..
NASA Yöneticisi Bill Nelson, “Bilim şüpheye yer bırakmıyor: İklim deÄŸiÅŸikliÄŸi zamanımızın en büyük tehdididir” dedi. “Gezegenimizdeki en sıcak 10 yılın sekizi son on yılda gerçekleÅŸti; bu, ülkemizin ve tüm insanlığın geleceÄŸini korumak için daha cesur kararlara ve eylemlere duyulan ihtiyacın altını çizen tartışılmaz bir gerçektir. NASA’nın Dünya’nın nasıl deÄŸiÅŸtiÄŸine ve nasıl ısındığına dair bilimsel araÅŸtırması, tüm dünyadaki ülkelere rehberlik ederek insanlığın iklimle yüzleÅŸmesine ve iklimin yıkıcı etkilerini hafifletmesine yardımcı olacak.”
Dünyadaki bu ısınmanın temel nedeni , atmosfere karbondioksit ve diğer sera gazlarının emisyonunu artıran insan faaliyetleridir.. Gezegenimiz küresel ısınmanın etkilerini ciddi olarak yaşıyor: Kuzey Kutbu deniz buzu seviyesi ve miktarı düşüyor, deniz seviyeleri yükseliyor, orman yangınları daha şiddetli hale geliyor ve hayvan göçlerinin alışala gelmiş kalıpları ve rotaları değişiyor. Gezegenimizin nasıl değiştiğini ve bu değişimin ne kadar hızlı gerçekleştiğini anlamak, insanlığın daha sıcak bir dünyaya hazırlanması ve uyum sağlaması için çok önemlidir.
Dünyanın dört bir yanındaki meteoroloji istasyonları, gemiler ve okyanus ÅŸamandıraları, yıl boyunca Dünya yüzeyindeki sıcaklığı kaydeder. Bu yer tabanlı yüzey sıcaklığı ölçümleri, NASA’nın Aqua uydusundaki Atmosferik Kızılötesi Siren’den (AIRS) alınan uydu verileriyle doÄŸrulanır. Bilim adamları, verilerdeki belirsizlikleri giderebilmek için bilgisayar algoritmalarını ve her yıl için küresel ortalama yüzey sıcaklığı farkını hesaplamak için kalite kontrolünü kullanarak bu ölçümleri analiz eder. NASA, bu küresel ortalama sıcaklığı 1951-1980’deki baÅŸlangıç ​​dönemiyle karşılaÅŸtırır. Bu temel, iklim modellerini ve diÄŸer faktörlerden dolayı alışılmadık derecede sıcak veya soÄŸuk yılları içerir ve Dünya’nın sıcaklığındaki doÄŸal deÄŸiÅŸiklikleri ortaya koymasını saÄŸlar.
Tropikal Pasifik’teki La Nina ve El Nino iklim modelleri gibi birçok faktör, herhangi bir yılda ortalama sıcaklığı etkiler. ÖrneÄŸin, 2021 bir La Nina yılıydı ve NASA bilim adamları, küresel sıcaklıkları ortalamadan yaklaşık 0,06 Fahrenheit (0,03 santigrat derece) soÄŸuk olacağını tahmin etmiÅŸelerdi.
NOAA tarafından yapılan ayrı, bağımsız bir analiz ayrıca 2021 için küresel yüzey sıcaklığının kayıt tutmanın baÅŸladığı 1880’den bu yana altıncı en yüksek olduÄŸu sonucuna varmıştır.
NASA’nın önde gelen iklim modelleme ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi araÅŸtırma merkezi GISS direktörü Gavin Schmidt, “ÇeÅŸitli analizlerin karmaşıklığı önemli deÄŸil çünkü sinyaller çok güçlü” dedi. “Trendlerin hepsi aynı çünkü trendler çok büyük.”
NASA’nın 2021 için küresel yüzey sıcaklıklarının tam veri kümesinin yanı sıra NASA bilim adamlarının analizi nasıl yürüttüğüne iliÅŸkin ayrıntılar GISS’ten herkese açıktır.
GISS, ajansın Greenbelt, Maryland’deki Goddard Uzay UçuÅŸ Merkezi’nin Yer Bilimleri Bölümü tarafından yönetilen bir NASA laboratuvarıdır. Laboratuvar, Columbia Üniversitesi’nin Dünya Enstitüsü ve New York’taki Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu ile baÄŸlantılıdır.
TMMOB
METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI
KAYNAK: NASA