Pakistan Sel Felaketi Yaşıyor
Pakistan, ülke tarihinin en kötü sel olaylarından biriyle karşı karşıya. Hükümet, ülke genelinde yaklaşık 33 milyon insanın yağmur, sel ve toprak kayması gibi meteorolojik karakterli doğal afetlerden etkilendiğini, en az 1.100 kişinin öldüğünü açıkladı. Ülkede ciddi anlamda altyapı, ev, tarım arazisi ve hayvancılığın tahrip olduğunu tahmin ediyor.
Sellerin etkilediği alanlar artmaya devam ettikçe insani ve sosyo-ekonomik zararların da artması bekleniyor.
Birleşmiş Milletler, İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Muson yağışlarından kaynaklı sellerin kurbanlarına yardım etmek için 30 Ağustos’ta 160,3 milyon ABD doları tutarında flaş bir çağrı başlattı. Pakistan hükümeti tarafından bugüne kadar, 72 yerleşim alanı “felaket bölgesi” olarak ilan edildi ve bu sayı her geçen gün daha da artıyor. 27 Ağustos itibariyle, ülkedeki yağış miktarı, ülkenin 30 yıllık ortalamasının 2,9 katına eşdeğerdi.
Pakistan Meteoroloji Departmanı, ilgili ulusal paydaşlara ve yerel nüfusa yaymak için ulusal ve bölgesel analizlere ek olarak WMO Flaş Sel Rehberlik Sistemi uyarı ürünlerini kullanarak yağış, sel ve toprak kaymaları hakkında tekrarlanan doğru uyarılar yayınladı. Ulusal Afet Yönetim Otoritesi de nehir taşkınları hakkında düzenli güncellemeler yayınlamaktadır. Bu uyarılar olmasaydı, ölü sayısı büyük olasılıkla daha da yüksek olacaktı.
WMO ayrıca insani yardım sektörüne brifingler ve tahminler de sağladı.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bir video mesajında, “Pakistan halkı şiddetli yağmurların ve selin bitmek bilmeyen etkileriyle karşı karşıya. Bu durum on yılların en kötüsü. İhtiyaçların ölçeği de maalesef sel suları gibi sürekli yükseliyor. Bu durum tüm dünyanın kolektif ve öncelikli dikkatini ve yardımlarını gerektirir.” dedi.
Pakistan’ın Planlama Bakanı Ahsan Iqbal, çağrının başlatıldığı törende şunları vurguladı: sıcak hava dalgaları, orman yangınları, çok sayıda buzul gölü taşkınları ve şimdi de bu feci muson selleri. Bu yılın başlarından beri maalesef yaşadığımız deneyimler.”
Bu yıl Mart-Mayıs aylarında Pakistan, su kaynaklarını, sağlığı, tarımsal üretimi ve ekonomiyi etkileyen ve buzulların hızla erimesine neden olan yıkıcı bir sıcak hava dalgasına yakalandı. Hızlı bir ilişkilendirme araştırması, iklim değişikliğinin aşırı ısınmayı 30 kat daha olası hale getirdiğini söyledi.
Ağustos Ayı Yağışları
27 Ağustos itibariyle Pakistan, ülkenin neredeyse her yerine düşen yağmurla birlikte, ulusal düzeyde 30 yıllık ortalamanın 2,9 katı eşdeğeri miktarda yağış aldı. Pakistan Meteoroloji Departmanına göre, güney Pakistan’daki Sindh ve Belucistan eyaletleri de dahil olmak üzere, normal muson yağışlarının genellikle çok az olduğu bölgelerde bulunan meteoroloji ölçüm istasyonlarında bile aşırı yağışlar kaydedildi.
Sindh ve Belucistan’daki istasyonların yanı sıra Khyber Pakhtunkhwa ve Gilgit-Baltistan eyaletleri gibi kuzey bölgelerinde de yağışlı günlerin sayısı normalden çok daha yüksek oldu. Örneğin, Sindh’de, çeşitli istasyonlar 1-3 normal yağışlı güne kıyasla 10-17 gün yağış aldı. Ek olarak, 24 saatlik birçok tarihsel yağış rekorları kırıldı – Padidan’daki (Sindh eyaleti) belirli bir bölge, aylık ortalama 46 mm yağışa kıyasla 1228 mm aylık yağış (30 Ağustos itibariyle) bildirdi. Aynı istasyon ayrıca 19 Ağustos’ta 24 saatte 355 mm yağmur kaydedildiğini bildirdi.
Pakistan’ın güneyindeki birçok bölge şimdiden sular altında. Kuzey Pakistan’da, özellikle de dağlık Hayber-Pahtunhva eyaletinde meydana gelen son sel, önümüzdeki günlerde ve haftalarda sel krizini daha da ağırlaştırma ihtimaline sahip.
Ulusal Afet Yönetim Ajansı, web sitesinde Muson seliyle ilgili günlük durum raporları yayınlıyor. Nowshera’daki Kabil Nehri akışı son yıllarda en yüksek debiye sahip. Bu açıklama, Pakistan Meteoroloji Departmanı’nın Taşkın Tahmini Bölümünden alınan nehir akış çizelgelerine dayanmaktadır.
BM kurumları, sel felaketinin örneğin büyük mülteci nüfusu, sağlık tesisleri ve aşı kampanyaları üzerinde kalıcı ve yaygın yansımaları olacağı konusunda uyardı. Geçim kaynakları da ağır şekilde etkileniyor. Birçok aile için kritik bir geçim kaynağı olan 719.000’den fazla hayvan öldü. Bunların yüzde 69’u Belucistan’da ve yüzde 28’i Pencap’ta. OCHA’nın 30 Ağustos’ta yayınlanan Müdahale Planına göre, bugüne kadar 304.475 dönümü Belucistan’da, 178.186 dönümü Pencap’ta ve yaklaşık 1.54 milyon dönümü Sindh’de olmak üzere yaklaşık 2 milyon dönüm ekin ve meyve bahçesi de sellerden etkilendi.
Pakistan şiddetli sellere aslında yabancı değil. 2010 yılında meydana gelen yıkıcı sel baskınları, Pakistan’ın kuzeyinden güneye doğru önce ani sellere, ardından nehir taşkınlarına neden olan çok şiddetli yağışlar nedeniyle büyük yıkıma ve can kaybına neden oldu.
Pakistan’da devam eden felaket, bir kez daha iklim değişikliğinin azaltılması ve adaptasyonuna duyulan ihtiyacı ortaya koymaktadır. Ayrıca, WMO’nun tüm girişimler için BM Uyarıları ve entegre sel yönetimi ve ani sel uyarı araçları aracılığıyla erken uyarılara evrensel erişim sağlama çabasının önemini vurgulamaktadır. Öngörülü Eylemin, tahmin belirsizliği anlayışının yanı sıra son derece etkili olduğu kanıtlanmıştır ve dünya çapındaki topluluklara hayat kurtaran faydalar sağlamaktadır.
TMMOB
METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI
KAYNAK : WMO
Son Yorumlar