Validen itiraf gibi açıklama: Bina, yol yapma hastalığımız var


Rize’de sel ve heyelanlar sonrası vatandaÅŸlar da özeleÅŸtiri yapmaya baÅŸladı. YiÄŸitler köyünde oturan İdris Kabil, dere yataklarının kenarlarına bıraktıkları aÄŸaç kütükleri ve diÄŸer malzemelerin taÅŸan dere ile birlikte sürüklendiÄŸini belirerek, “TaÅŸan derenin önü malzemelerle tıkanıyor, su yollara ve bize zarar veriyor. Dedelerimizden kalma arazilerde su kanalları vardı. Bu kanalları kendi menfaatimiz için kapattık. Ne yaptık, fasulye, lahana diktik. Hep kabahatler bizim. YaÄŸmurun bir kabahati yok” dedi.

YiÄŸitler Köyü Muhtarı Zeki Kabil ise eskiden ev yapılırken büyüklerin arazinin su kanallarına yakınlığına, uzaklığına, zeminine baktığını belirterek, ‘Åžurada ev olur, burada olmaz’ dediÄŸini hatırlattı. Kabil, “Åžimdi öyle bir ÅŸey yok. Dere yataklarına ev yapılıyor. GeliÅŸi güzel yapılan yollar doÄŸayı bozdu. Yollarla araziyi ortadan bölüyoruz. Toprakları dere yataklarına boÅŸaltıyoruz” diye konuÅŸtu.
Mehmet Yılmaz da, “Rize’de düzgün arsa yok. Her yer dik, engebeli. Millet, mecburen dere yataklarında ev yapıyor. Sonra taÅŸkınlarda evleri zor kurtarıyoruz. Arazi olmayınca baÅŸka çare yok” ifadelerini kullandı.

Rize Valisi ErdoÄŸan BektaÅŸ, yaÅŸanan sel ve heyelanların nedenlerine iliÅŸkin açıklamalarda bulundu. Ana dereler ve kollarında alınan önlemlerle aşırı yağışa raÄŸmen sel taÅŸkını yaÅŸanmadığını ifade eden Vali BektaÅŸ, “Problemler, bizim henüz çeÅŸitli nedenlerle çözemediÄŸimiz noktalarda oldu. Bu sebepler içerisinde hukuki ve fiili itilaflar var. VatandaÅŸ dirençleri var. Salarha Vadisi’nde hiç hak etmediÄŸimiz bir tablo ile karşılaÅŸtık. İşi araÅŸtırınca bakıyorsunuz ki; yapmak istemiÅŸiz, yapamamışız. ÇeÅŸitli sebeplerden dolayı iÅŸler yaptırılmamış. Bunları yapmamız lazım. Sırayı getiremediÄŸimiz iÅŸlerden oluÅŸan sıkıntılar oldu. Ana dere yataklarında gerekli yatırımların yapıldığını söyleyebiliriz. Peki afet nasıl oluÅŸuyor? Bizim ana derelere ulaÅŸan yan derecikler, hatta akıntıcıklar var. Yamaçlarda yaÄŸan yaÄŸmurun derelere ulaÅŸması gerekiyor. Yüzyıllar boyunca arazinin alıştığı düzen deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ. Bunu bazen biz, bazen vatandaÅŸ deÄŸiÅŸtiriyor. YaÄŸmur sularının biriktiÄŸi dereciklerin ana dereye ulaÅŸmasının önüne engeller konmuÅŸ. Bu engel bir bina, yol, köprü, menfez ya da tarla oluyor. Arkasından su kendi mecrasıyla ana yataÄŸa ulaÅŸamayınca birikiyor ve diÄŸer taraftan patlıyor ve afet oluÅŸuyor” dedi.




