Yakutia, DoÄŸu Sibirya’nın çok sert karasal iklime sahip ( Çok soÄŸuk kış ve sıcak yaz ) bir bölgesinde yer almaktadır.
Yakutia, aynı zamanda bir Permafrost ülkesi olarak da bilinir.
Şimdi yanıyor.

Copernicus Sentinel2 görüntüsü, 26 Temmuz’da Rusya’nın en soÄŸuk bölgelerinden birinde yaklaşık 800km2’lik büyük bir yangın çıktığını göstermektedir. Sibirya yangınları Mayıs ayında baÅŸladı ve son birkaç yıldır sürekli oluÅŸan yangınlardır.
Permafrost ; Â
Jeolojide iki veya daha fazla yıl suyun donma noktası veya altında yer alan topraktır. Sürekli olarak donmuş halde bulunan toprak ve/veya kayaçlardan müteşekkil zemini ifade etmek için kullanılan bir terimdir.
Terim ilk kez 1947 yılında S.W. Muller tarafından ortaya atılmıştır. Permafrost alanlarının bir kısmında, donmuş olan zemin, yaz mevsiminde, süresi ve derinliği yerden yere değişmek üzere, üst kısmından çözülür, buzundan kurtulur. Bu tür permafrosta süreksiz permafrost (discontinuous permafrost) adı da verilmektedir. Bunun tersi ise, sürekli permafrost (continuous permafrost) olarak isimlendirilmektedir.
ÇoÄŸu donmuÅŸ toprak (Arktik ve Antarktik bölgelerinde ve civarında) yüksek enlemlerde yer alır, ancak alp permafrostu çok daha düşük enlemlerde yer alabilmektedir. Zeminde buz her zaman olmayabilir, ancak sık sık meydana gelir ve zemin malzemesinin potansiyel hidrolik doygunluÄŸunu aÅŸmayan miktarlarda olabilir. DonmuÅŸ topraklar yeryüzündeki toplam suyun %0.022’sini ve Kuzey Yarımküre‘nin %24’ünü oluÅŸturmaktadır.
Kaynak : Vikipedi
TMMOB
METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI
KAYNAK : WMO