SİBİRYA’DA UZUN SÜREDİR GÖZLENEN SICAKLIKLAR…

tarafından gönderildi

Sibir’yada uzun süredir gözlenen sıcaklıklar insan kaynaklı iklim değişikliği olmadan neredeyse imkansızdır.

Önde gelen iklim bilimcilerinden oluşan bir ekip tarafından yapılan hızlı bir ilişkilendirme analizine göre, Ocak-Haziran 2020 tarihleri arasında Sibirya’da gözlenen sıcaklıklar , insan kaynaklı iklim değişikliğinin etkisi olmadan neredeyse imkansız olurdu.

Dünya Hava ilişkilendirme analizi, bu uzun süreli sıcaklığın, insan kaynaklı iklim değişikliği olmadan her 80.000 yılda bir kereden az olacağını gösterdi. Bu değerlendirme, bugüne kadar yapılan herhangi bir ilişkilendirme çalışmasının en güçlü sonuçları arasındadır. İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin gezegen üzerindeki etkisinin de kesin bir kanıtıdır.

Bu ilişkilendirmeyi yapan Araştırmacılar, uluslararası üniversitelerden ve Rusya Federasyonu, Fransa, Almanya, Hollanda, İsviçre ve Birleşik Krallık meteoroloji servislerinden gelen araştırmacılardır.

Sibirya’da gözlenen sıcaklıklar ; Ocak-Haziran ayları arasında ortalamanın 5 ° C üzerinde idi ve Haziran ayında meydana gelen orman yangınlarına neden olan ortalama sıcaklığın da 10 ° C üzerindedir.

20 Haziran’da Rusya’nın Verkhoyansk kasabasında 38 ° C sıcaklık kaydedilmiştir.

WMO, Sibirya’ da ölçülen bu sıcaklığın Kuzey Kutup Dairesi’nin kuzeyinde yeni bir rekor sıcaklık olup olmadığını doğrulayacak ve Küresel Hava ve İklim Ekstremleri Arşivi’nde bununla ilgili yeni bir kategori oluşturacak.

İklim değişikliğinin bu yüksek sıcaklıklar üzerindeki etkisini belirlemek için, Dünya Hava Durumu İlişkisi (WWA) girişimine katkıda bulunan bilim insanları geçmişte olduğu gibi bilgisayar simülasyonları gerçekleştirdiler.

Sibirya gibi yerlerde gözlenen ve gözlenecek yüksek sıcaklıklar netice olarak daha sıcak bir iklim , sadece yerel vahşi yaşam ve insanlar üzerinde yıkıcı etkilere sahip olabilir.

Yapılan Analizler bu yıl Ocak-Haziran arasında Sibirya’da yaşanan uzun süreli sıcaklıkların, insan kaynaklı iklim değişikliği olmadan her 80.000 yılda bir kereden daha az olacağını göstermiştir. Bu durum sera gazı emisyonları tarafından ısıtılmamış bir iklimde neredeyse imkansızdır.

İklim değişikliği, uzun süreli sıcaklık ihtimalini en az 600 faktör artırdı. Bu, bugüne kadar yapılan herhangi bir ilişki çalışmasının en güçlü sonuçları arasında yer almaktadır ve insan kaynaklı iklim değişikliğinin dünyamız üzerindeki etkisinin kesin kanıtıdır.

Bilim insanları, mevcut iklimde bile uzun süren sıcaklıkların hala mümkün olmadığını belirtmektedir. Bu tür ekstrem koşulların ancak 130 yılda bir gerçekleşmesi beklenebilir. Ancak sera gazı emisyonlarında hızlı artışta herhangi bir eksilme olmadan, yüzyılın sonuna kadar bu sürenin daha kısa bir zaman diliminde olması riski vardır.

Sibirya’da gözlenen sıcaklıklar, Haziran ayı sonunda yangınları tetikledi ve 1,15 milyon hektar Ormanın yanması ile birlikte İsviçre ve Norveç gibi bazı endüstrileşmiş ülkelerin yıllık emisyonlarından daha fazla yaklaşık 56 milyon ton karbondioksit salınımı oluştu. Bu yangınlar halen Temmuz ayının ikinci yarısında devam etmektedir.

Ayrıca permafrost ( donmuş toprağın sıcaklıklar nedeniyle çözülmesi ) hızlandı. Yangınlar ve permafrost nedeniyle salınan sera gazları – ayrıca gezegenin kar ve buz alanlarının daralması nedeniyle Albedo sunda azalmalar – gezegenimizi daha da ısıtacaktır. Isınma, larvaları kozalaklı ağaçlar yiyen ipek güvelerinin salgını ile de bağlantılıdır.

TMMOB

METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI

KAYNAK : WMO

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram