SON 90 YILIN EN KURAK EDİRNE’Sİ

tarafından gönderildi

Son yıllarda mevsim kuşaklarının değişiklikler göstermesi, hava sıcaklıklarında ani değişimlere ve kuraklık gibi sorunlara yol açıyor. Trakya, son 90 yılın en yağışsız günleri mevsimini geçiriyor.  

Tarımsal kuraklığının etkileri hakkında açıklamalarda bulunan Meteoroloji Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Bilhan Dalkılıç; “Tarımsal kuraklığın yaşanacağı yıllara doğru ilerliyoruz. Dünya sıcaklığı 100 yıl önce 13 santigratken şimdi bunun 3 fazlası yani 16 santigrat oldu. Sıcaklıkların artmasıyla birlikte toplam yağışlarda da azalma oldu. Küresel ısınmaya atmosfere salınan kloroflorokarbon, karbondioksit, metan gibi gazlar neden oluyor. Sıcaklık artışlarını etkileyen en büyük şey ise ‘Sera Gazı’dır. Bu oldukça ciddi şekilde dünyamızı etkiliyor.” Dedi.

“Küresel Isınmayı Fosil Yakıtlar Etkiliyor”

Tüm dünyanın küresel ısınmadan dolayı etkilendiğini dile getiren Dalkılıç; “Küresel ısınma dediğimiz olay sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın sorunudur. Küresel ısınma veya iklim değişikliği atmosfere salınan kloroflorokarbon, karbondioksit, metan gibi gazların etkisiyle sera etkisi oluşmaktadır. Atmosferin troposfer dediğimiz yeryüzüne en yakın tabakasında sıcaklık artışları oluşuyor. Yeryüzündeki insani faaliyetlerden özellikle fosil yakıtlardan kaynaklanan gaz salınımlarından dolayı doğal meteorolojik olaylar olumsuz etkilenmektedir.” İfadelerini kullandı.

“Edirne’de Yağışlar Yarı Yarıya Düştü”

Edirne’de yağışların yarı yarıya azaldığını belirten Dalkılıç; “Türkiye’nin ortalama yağış miktarı 575 mm Edirne’nin ise yıllık ortalama yağış miktarı 620 mm civarındadır. 2019 yılının son çeyreğindeki 3 Ay’da ise (Ekim – Kasım – Aralık) toplam yağış 92 mm olarak belirlenmiştir. Edirne’nin aynı aylarının son 90 yıldaki yağış ortalamaları 200 mm2dir. Bu da demek oluyor ki Edirne’nin ortalama yağışı yüzde 54 oranında azalmıştır. Edirne’de yağışlar ortalama olarak yarı yarıya azaldı.” Dedi.

“Meriç’in Debisi Yüzde 35 Oranında Azaldı”

Edirne’de nehirlerin de küresel ısınmadan etkilendiğini dile getiren Dalkılıç; “Edirne’de Meriç Nehrinin son 3 Ay’da debisi 98 metreküp/saniye olarak ölçülmüş. Uzun yıllardır Meriç Nehri’nin debisi ortalama 150 metreküp/saniye olduğunu görmekteyiz. Son 3 aylık sürenin ortalamasından yola çıkarak Meriç Nehri’nin debisinin yüzde 35 oranında azaldığını görüyoruz. Meteorolojik kuraklıktan hidrolojik kuraklığa geçme aşamasındayız. Bundan sonraki aşama ise tarımsal kuraklıktır.” Şeklinde konuştu.

“Ağaç Dikmeli ve Toprak Kaybının Önüne Geçmeliyiz”

Gerekli önlemlerin alınması gerektiğini dile getiren İl Temsilcisi Dalkılıç; “Çocuklarımıza tasarruf konusunda eğitimler vermeliyiz. Suyun değerini ve önemini çocuklarımıza aktarmalıyız. Ülke olarak seferberlik başlatarak insanlar yüzünden oluşan bu gaz salınımlarını azaltmalıyız. Geçtiğimiz günlerde toprağa verdiğimiz TEMA Vakfı Kurucu Başkanı Hayrettin Karaca’nın vasiyetini unutmadan, ağaç dikmeli, toprak kaybının ve erozyonun önüne geçmeliyiz.” İfadelerini kullandı.

Ogün Kurkan-Edirne Haber

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram