Turkey Experiences Intense Drought
Yeraltı Suyu Islaklık Yüzdesi Haritası

11. OCAK 2021

2021 yılına girdiğimiz şu günlerde , Türkiye’nin çoğu şiddetli kuraklık yaşamaktadır. Ülkenin en kalabalık şehri olan (15 milyon) İstanbul çevresindeki çok sayıda rezervuar, son 15 yılın en düşük su depolama seviyelerindedir.

Bu Koşullar devam ederse mahsul üretimi de tehdit altında olabilir. Kuru koşullar, birkaç mevsim düşük yağıştan sonra meydana gelir.

2019’da yaz ve sonbahar ayları çoğunlukla yağmurdan mahrum kaldı ve rezervuarlardaki su seviyeleri de azaldı. Daha sonra 2020, yılın ikinci yarısında çok az yağışla son beş yılın en kurak ayları oldu.

Temmuz 2020’den bu yana, Türkiye’deki hemen hemen tüm iller neredeyse her ay ortalamanın altında yağış aldı. Ekim’den Aralık’a kadar, ülke genelinde yağış 1981-2010 ortalamasından yüzde 48 daha düşük oldu.

Yukarıdaki harita, (GRACE-FO) uyduları tarafından ölçülen 11 Ocak 2021 itibarıyla yeraltı suyu depolamasını göstermektedir.

Renkler, ıslaklık yüzdesini veya yeraltı suyu miktarının uzun vadeli kayıtlarla (1948-2010) karşılaştırılmasını gösterir. Mavi alanlarda normalden daha fazla su turuncu ve kırmızı alanlarda ise normalden daha az su bulunduğunu göstermektedir.

Akiferlerdeki yeraltı suyu, birçok ülkede mahsul sulama ve içme suyu için önemli bir kaynaktır. Ayrıca kurak dönemlerde akarsuları da besleyebilen bir kaynak olarak değerlendirilebilir. Yeraltı suyunun kuraklık seviyesinden geri dönmesi aylar alır. Çünkü yağışlar ile topraktan aşağıya sızan yağışların yüzey nemi ile yavaş ve istikrarlı bir şekilde beslenmesi gerekir.

Kök Bölgesi Islaklık Yüzdesi Haritası

İkinci harita, 11 Ocak 2021 itibarıyla kök bölgesinde (toprağın en üstünde bulunan 39 inç lik kısmı ) toprak neminin GRACE-FO tahminlerini göstermektedir. Bu bölgedeki nem, büyüme için doğal olarak mevcut olan su dur ve tarım için önemlidir.

Kök bölgesi nemi, yağmurla hızlı bir şekilde doldurulabildiğinden veya yüksek hava sıcaklıkları ile kolaylıkla buharlaşabildiğinden, çok kısa zaman aralıklarda büyük ölçüde dalgalanma gösterebilir.

Yetkililer, yağmur eksikliği ve yüksek su talebi nedeniyle, mevcut koşullar devam ederse İstanbul’un aylar içinde suyunun bitebileceğini açıkladı. 13 Ocak 2021 itibarıyla İstanbul civarındaki en az yedi rezervuardaki depolama oranları yüzde 25’in altında ölçüldü.

Konya Ovası’nda çiftçiler, Temmuz-Aralık 2020 arasında 2019’un aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 38 daha az yağış aldılar. Son altı ayda yağış eksikliği, tahıl hasadını önemli ölçüde azalttı ve çiftçiler için kuraklık uyarılarını tetikleyerek gelecekteki mahsullerin üretimi için belirsizlik oluşturdu.

Tahminler, 2021 Ocak ayında daha fazla yağmur beklendiğini göstermektedir. Ancak su seviyelerini su ihtiyacı açısından daha rahat hacimlere çıkarmak için uzun ve kalıcı yağışlar gerekecek.

Ankara belediye başkanı da, devam eden yağış eksikliğinin yazın önemli bir ürün azalmasına neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

TMMOB

METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI

KAYNAK: NASA EARTH OBSERVATORY11 OCAK 2021

https://earthobservatory.nasa.gov/images/147811/turkey-experiences-intense-drought

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram