WMO , ASYA-PASİFİK BÖLGESEL İŞBİRLİĞİNİ ARTTIRIYOR

tarafından gönderildi

WMO, Asya-Pasifik’te bölgesel iÅŸbirliÄŸini artırıyor..

Ocean colours: Alfred Lee (Hong Kong S.A.R., China)

WMO ile Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu arasındaki başarılı işbirliğini simgeleyen Tayfun Komitesi, 53. yıllık oturumunu 23-25 ​​Şubat tarihleri ​​arasında gerçekleştiriyor.

Ulusal Meteorolojik ve Hidrolojik Hizmetler (NMHSs) ve ulusal Afet Risk Azaltma (DRR) ajanslarından katılımcılar, geçmiş oturumun başarılarını, tropikal kasırga ve tayfunların neden olduğu mal ve can kayıplarının azaltılmasına yönelik araştırmalar ve işbirlikleri hakkında bilgi alışverişinde bulunacak.

COVID-19’un yol açtığı yıkım ve yıkıcı etkilerin yanı sıra, Asya-Pasifik bölgesi 2020’de tropikal siklonlar, seller, kuraklıklar, kum ve toz fırtınaları ve sıcak hava dalgaları gibi art arda gelen tehlikelerle sarsıldı. Batı Kuzey Pasifik ve Güney Çin Denizi üzerinde 23 tropikal siklon oluÅŸtu.

Sezonun en güçlü tropikal kasırgası Super Typhoon Goni (2019) idi. 1 Kasım’da kuzey Filipinler’e karaya çıktı ve felaket olarak adlandırılabilecek hasarlara neden oldu. Virac’ta minimum 912.1 hPa basınç bildirildi ve Legaspi City’de maksimum hızı 198 km / s olan rüzgar rapor edildi. Filipinler ulusal meteoroloji ve hidroloji servisi PAGASA’nın raporuna göre, 25 kiÅŸi öldü ve 399 kiÅŸi yaralandı. Sosyal ve ekonomik olarak meydana gelen kaybın 17 milyar Filipinler Pezosu’nun üzerinde olduÄŸu tahmin ediliyor.

İki büyük tropikal siklon, Eylül ayının baÅŸlarında birkaç gün içinde Kore Yarımadası’na ulaÅŸtı; Typhoon Maysak, 3 Eylül’de Busan yakınlarında karaya çıktı ve onu 7 Eylül’de Haishen izledi.

Maysak, Jeju Adası’ndaki bir bölgeye iki günde 1037 mm yağış ve 8 metreden fazla yüksek dalgalar ile adada hızı 165,6 km / saate kadar çıkan rüzgarlar oluÅŸturdu.

Kore Meteoroloji İdaresi tarafından Tayfun Komitesine sunulan bir rapora göre, Mayask ve Haishen’in hasar maliyetleri, 548 milyon USD civarında oldu. Her iki tropikal siklon da Kore Yarımadası’nda ve Japonya’nın batısında önemli su baskınlarına yol açtı ve Maysak geçiÅŸi sırasında batı Japonya açıklarında bir gemi battı ve 41 kiÅŸi hayatını kaybetti.

Sürdürülebilir Kalkınma

Bölgedeki ülkeler 2030 yılına kadar Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SKH’ler) ulaÅŸmayı taahhüt etmiÅŸ lerdir. Kimsenin geride kalmamasını’ saÄŸlamak için bu nüfusların güçlükle kazanılan afetlere duyarlı kalması ilkesi son derece önemlidir.

Typhoon Komitesi’nin baÅŸarısını temel alan WMO, ağır bir ekonomik ve insani zarara neden olan doÄŸal afetlere karşı daha fazla direnç oluÅŸturmak için bölgedeki ülkelerle ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler kuruluÅŸlarıyla da ortaklaÅŸa çalışmaya devam ediyor.

Özellikle 2020’de WMO ve UNESCAP, Mutabakat Zaptı (MoU) kapsamında iÅŸbirliÄŸine dayalı faaliyetler uygulamaya odaklandı. Bu faaliyetler, her iki kuruluÅŸun iklim ve afet risklerine karşı direnç oluÅŸturma çalışmalarından ve etkiye dayalı erken uyarı hizmetleri ve sistemlerinin teÅŸvik edilmesinden elde edilen sinerjik faydaları vurgulamaktadır.

Bu Mutabakat Zaptı BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Sekreteri ve UNESCAP İcra Sekreteri Armida Salsiah-Alisjahbana ve WMO Genel Sekreteri Prof.Petteri Taalas tarafından 21 Eylül 2019 tarihinde New York’ta düzenlenen BM İklim Zirvesi sırasında yenilenmiÅŸtir. Uyum deÄŸerlerine ve hedeflerine ve karşılıklı ilgi alanlarında birlikte çalışma arzusuna dayanmaktadır.

WMO tarafından GüneydoÄŸu Asya’da Çoklu Tehlike Erken Uyarı Sistemlerinin ve Erken Eylemlerin Güçlendirilmesi üzerine Ortak bir Çalıştay organize edildi. UNESCAP tarafından Tayland Bangkok’ta 18-20 Åžubat 2020 tarihleri ​​arasında düzenlendi. Katılımcılar, GüneydoÄŸu Asya çapında Hidrometeorolojik afet risk yönetiminin ve Ulusal Meteoroloji ve Hidroloji Hizmetlerinin kapasite geliÅŸtirmesinin güçlendirilmesi çerçevesini geliÅŸtirme konusunda fikir birliÄŸine vardı.

Bölgesel İklim Programı Fora (RCOFs), 1990’ların sonlarından bu yana mevsimsel iklim tahmini ve bunun en çok etkilenen sosyo-ekonomik sektörler üzerindeki olası etkileri konusunda iÅŸbirliÄŸi, bilgi ve bilgi paylaşımını teÅŸvik etmek için WMO ve ortakları tarafından yönlendirilmiÅŸ ve desteklenmiÅŸtir.

Bu ortaklar; Etki temelli ürünler aracılığıyla RCOF çıktılarına daha fazla değer katma potansiyeli UNESCAP tarafından Güney Asya Mevsimsel İklim Programı Forumu (SASCOF), Asya Bölgesel İklim İzleme, Değerlendirme ve Tahmin Forumu (FOCRAII) ve Doğu Asya Kış İklim Görünümü Forumu (EASCOF) dur.

WMO, BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in Asya ve Güney-Batı Pasifik’teki Bölgesel İşbirliÄŸi Platformundaki resmi üyeliÄŸiyle ileriye bakıldığında, 2020’nin baÅŸarılarını inÅŸa edecek ve daha geniÅŸ sürdürülebilir kalkınma baÄŸlamında bölgesel iÅŸbirliÄŸini daha da geniÅŸletecektir.

2021’de ortaklık, iklim ve afet riskine karşı direnç saÄŸlamak için kritik öneme sahip misyonunu sürdürecek; ve Asya Pasifik bölgesinde etkiye dayalı erken uyarı hizmetlerinin sosyal ve ekonomik faydalarını ortaya çıkaracaktır.

WMO’nun uzun süredir devam eden ve çok yönlü bölgesel girişimleri ile Asya-Pasifik’teki kapasite geliştirme programları şimdi daha da etkinleşecektir.

TMMOB

METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI

KAYNAK : WMO

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram