Güney Amerika’nın büyük bir bölümünde yüksek sıcaklıklar ve kuraklık etkili.

2019 yılından bu güne Arjantin’in ve komÅŸu ülkelerin büyük bir bölümü kuraklık koÅŸulları altında sarsılıyor. 2022’nin son dört ayı ortalama yağışın yarısından daha da az. Bu yağışlar 35 yılın en düşük yağış miktarı demek.
Yağış azlığı, yüksek sıcaklıklarla birleÅŸtiÄŸinde, yaygın olarak tarımsal üretimde ciddi rekolte kayıplarıma yol açmıştır. Arjantin, dünyanın en büyük buÄŸday ihracatçılarından biridir, ancak 2023 için tarımsal ihracatın sadece 2022 seviyelerine göre kıyaslandığında %28 daha düşeceÄŸi tahmin edilmektedir. Uruguay, Ekim 2022’de ülke topraklarının %60’ının “aşırı” veya “ÅŸiddetli” kuraklık yaÅŸamasıyla tarımsal olarak acil durum ilan etti.
Arjantin, Kolombiya, Fransa, Amerika BirleÅŸik Devletleri, Hollanda ve BirleÅŸik Krallık’tan bilim insanları, Ekim’den Aralık 2022’ye kadar üç ay boyunca insan kaynaklı iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin kuraklığa yol açan düşük yağış olasılığını ve yoÄŸunluÄŸunu ne ölçüde deÄŸiÅŸtirdiÄŸini deÄŸerlendirmek için iÅŸbirliÄŸi yaptı. Özellikle ÅŸiddetli kuraklık yaÅŸanan alanlara odaklandı.
World Weather Attribution hızlı analizi, iklim değişikliğinin azalan yağışın ana itici gücü OLMADIĞI sonucuna vardı. Bununla birlikte, iklim değişikliğinin bölgedeki sıcaklıkları artırdığını, bunun da muhtemelen su mevcudiyetini azalttığını ve kuraklığın etkilerini daha da kötüleştirdiğini de gösterdi.
Bölge ayrıca, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin sıklığı, yoÄŸunluÄŸu ve süresi bakımından arttığı yoÄŸun sıcak hava dalgaları yaşıyor. Yakın zamanda örtüşen bir bölgede yürütülen çalışmada, World Weather Atribution bilim insanları, insan kaynaklı iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin Aralık 2022’de aşırı sıcaklıkları yaklaşık 60 kat daha fazla olası hale getirdiÄŸini buldu.
Arjantin Ulusal Meteoroloji Servisi’ne göre, Arjantin rekor düzeydeki en sıcak Kasım-Ocak dönemini yaÅŸadı. Åžu anda sezonun sekizinci sıcak hava dalgasına da katlanmak zorunda. Bu, Arjantin’in merkezinde ve ayrıca komÅŸu Åžili’de And DaÄŸlarının buzullarının erimesine, Pasifik boyunca duman bulutlarını göndererilmesine, yıkıcı yangınların da körüklenmesi ile hava kalitesinin bozulmasına neden oldu.
WMO’nun Latin Amerika’da İklimin Son Durumu raporuna göre, Orta Åžili’deki Mega Kuraklık 13 yıldan fazla sürdü. Bu süre bölgedeki en az bin yılda görülen en uzun kuraklık anlamına gelmektedir. Kuraklık eÄŸilimini daha da ÅŸiddetlenerek Åžili’yi bölgenin su krizinde ön plana çıkardı.
Düşük yağışlardaki muhtemel önemli bir faktör, Güney Amerika’nın ÅŸu anda art arda üçüncü kez La Niña’nın etkilerini yaşıyor olmasıdır. Bu etki bölgenin bir çok yeri için geçerlidir.
WMO, bir sonraki El Niño/La Niña ve Küresel Mevsimsel İklim Güncellemesini Şubat ayı sonuna kadar yayınlayacaktır..
TMMOB
METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI
KAYNAK: WMO