Dünya kayıtlara geçen en sıcak Ekim ayını yaşadı

Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne (C3S) göre, aylık küresel sıcaklık rekoru Ekim ayında bir kez daha kırıldı ve olağanüstü kara ve okyanus yüzey sıcaklıkları ve düşük deniz buzu serisi devam etti. Ekim ayı, rekor düzeyde sıcak küresel sıcaklıkların yaşandığı üst üste beşinci ay oldu.
Bu da 2023’ün kayıtlardaki en sıcak yıl olacağının neredeyse kesin olduğu anlamına geliyor. WMO bunu, 30 Kasım’da BM İklim Değişikliği konferansı COP28’in açılış gününde yayınlanacak olan Küresel İklimin Durumu 2023 geçici raporunda teyit edecek.


COP28’de karar alıcılara daha uzun vadeli bir perspektif sunmak amacıyla WMO ayrıca Küresel İklimin Durumu 2011-2020 on yıllık raporunu yayınlayacaktır. İklim değişikliğinin itici güçlerine (insan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı konsantrasyonları) ilişkin yıllık raporu ise 15 Kasım’da yayınlanacak.
WMO, Küresel İklimin Durumu raporları için, Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi ( ECMWF ) dahil olmak üzere çeşitli uluslararası veri setleri kullanmaktadır.
2023 yılı Ekim ayı, 1991-2020 ortalamasının 0,85°C ve bir önceki en sıcak Ekim ayının 0,40°C üzerinde gerçekleşerek kayıtlara geçen en sıcak Ekim ayı olmuştur. Küresel sıcaklık anomalisinin, Eylül 2023’ün ardından ERA5 veri setindeki tüm aylar arasında en yüksek ikinci sıcaklık olduğu belirtildi.
Ocak ayından Ekim ayına kadar olan takvim yılı için, 2023 küresel ortalama sıcaklığının kayıtlardaki en yüksek sıcaklık olduğu, 1850-1900 sanayi öncesi ortalamanın 1,43°C üzerinde ve 2016’nın on aylık ortalamasından 0,10°C daha yüksek olduğu belirtildi.
Ekim ayı için 60°S-60°N arasındaki ortalama deniz yüzeyi sıcaklığı 20.79°C ile Ekim ayı için kayıtlara geçen en yüksek sıcaklık olmuştur.
Ekim ayı, Antarktika deniz buzu kapsamının, ortalamanın %11 altında bir aylık değerle, yılın bu dönemi için rekor düşük seviyelerde kaldığı art arda altıncı ay oldu. Arktik deniz buzu kapsamı ise Ekim ayında ortalamanın %12 altında kalarak en düşük 7. değerine ulaştı.
El Niño koşulları ekvatoral Pasifik’te gelişmeye devam etmiştir, ancak anomaliler tarihsel olarak güçlü 1997 ve 2015 olaylarının gelişimi sırasında yılın bu zamanında ulaşılan değerlerden ise daha düşük kalmıştır.
Ekim 2023’te yağışlar Avrupa’nın büyük bölümünde ortalamanın üzerinde gerçekleşmiştir: Babet Fırtınası kuzey Avrupa’yı vurmuş ve Aline Fırtınası Portekiz ve İspanya’yı etkileyerek şiddetli yağış ve sellere yol açmıştır.
TMMOB
METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI
KAYNAK: WMO
Son Yorumlar