
Dünya Meteoroloji Örgütü, La Niña ile ilgili hazırlıkları çerçevesinde La Nina etkilerini en aza indirmek için hükümetlere, Birleşmiş Milletlere ve iklime duyarlı sektörlerdeki paydaşlara verdiği desteği arttırdı..
Ekim ayında, WMO, La Niña’nın geliÅŸtiÄŸini ve gelecek yıla kadar devam etmesinin beklendiÄŸini, dünyanın birçok yerinde sıcaklıkları, yağışları ve fırtına modellerini etkileyeceÄŸini açıklamıştı.
Ekvator bölgesinde Pasifik deniz yüzeyi sıcaklıkları Ekim ayından bugüne daha da soÄŸudukça La Niña, güçlenmeye devam etti. Birçok Ulusal Meteoroloji ve Hidroloji Servisi (NMHS), okyanus ve atmosferik göstergelerin artık La Niña olayının olgunlaÅŸtığını ve çoÄŸu modele göre Aralık veya Ocak’ta yoÄŸunluÄŸun zirveye çıkmasının beklendiÄŸini bildirdi.
Bu nedenle, Avustralya Meteoroloji Bürosu, model görünümlerinin La Niña’nın zirveye yaklaÅŸtığını ve güney yarımkürenin sonlarında yaz veya sonbaharın baÅŸlarında olasılıkla nötr koÅŸullara geri döneceÄŸini belirtiyor.

NOAA İklim Tahmin Merkezi ve Uluslararası İklim ve Toplum AraÅŸtırma Enstitüsü tarafından yayınlanan en son güncelleme de, La Niña nın % 95 olasılıkla Mart 2021’e kadar devam etmesinin beklenildiÄŸi belirtildi.
Hava durumu modelleri üzerindeki etkileri
La Niña, hava durumumuzu etkileyen bir dizi iklim faktöründen sadece biridir. Diğer örnekler arasında Hint Okyanusu Dipolü, Madden-Julian Salınımı ve Güney Yıllık Modu bulunmaktadır.
Bu nedenle, La Niña’nın beklenen etkilerini tahmin etmek biraz karmaşık olabilir. Tek başına bir La Niña olayının gücü, yağış veya sıcaklıktaki deÄŸiÅŸimlerin ölçeÄŸiyle itam olarak iliÅŸkili olmayabilir. İki La Niña (veya El Niño) olayı da asla birbirinin aynı deÄŸildir.
La Niña dahil olmak üzere tüm iklim faktörlerini içeren mevsimsel tahminler, küresel ve bölgesel iklim modellerinin neler beklendiğine dair daha eksiksiz bir gösterge sağlar.
Bu nedenle, önümüzdeki sezon için hangi hava durumunun tahmin edileceği konusunda tavsiye için Ulusal Meteoroloji veya Hidrolojik Hizmetler (NMHS), Bölgesel İklim Merkezleri (RCC) veya Bölgesel İklim Görünümü Forumlarından (RCOF) temin edilebilen en son mevsimsel tahminlere başvurmak gereklidir.
WMO, dünya çapında WMO tarafından akredite edilmiÅŸ merkezler tarafından yürütülen bir dizi küresel mevsimsel tahmin modeline dayalı bir Küresel Mevsimsel İklim Güncellemesi (GSCU) üretir. Bu Güncellemenin RCC’ler, RCOF’ler ve NMHS’ler için kılavuz olması amaçlanmıştır. Herhangi bir bölge veya ulus için resmi bir tahmin oluÅŸturmaz.
Aralık ayında yayınlanan en son WMO GSCU, önümüzdeki üç ayda (Ocak, Şubat ve Mart) sıcaklık veya yağış anormalliklerinin yaşanabileceği alanları vurgulamaktadır.
GSCU’da vurgulanan en önemli sinyallerden biri, Pasifik boyunca normalin altında yağış beklenmesidir. Bu bölge zaten son birkaç ayda önemli bir yağış açığı yaÅŸamıştır ve kuraklık etkileri konusunda endiÅŸeler vardır.

Orta Asya’nın bazı bölgeleri, Güney Kuzey Amerika ve Güney Amerika’nın bazı kısımlarında da normalin altında yağış ,htimali artmıştır. Bu modellerin her biri klasik La Niña etkileri olarak kabul edilir.
Bu arada, Avustralya genelinde, özellikle son zamanlarda ÅŸiddetli sellerin yaÅŸandığı doÄŸu kıyılarında, ortalamadan daha yağışlı koÅŸullar beklenmektedir. Batı ekvatoral Pasifik ve Orta Amerika’nın da ortalamanın üzerinde yağış görmesi daha fazla ihtimal dahilindedir.
Bununla birlikte, tüm alanlar da tipik La Niña modelini o kadar açık bir ÅŸekilde takip etmemektedir. ÖrneÄŸin, daha önceleri tipik olarak La Niña ile daha nemli koÅŸullar görülen Güney Afrika’da belirgin bir yağış artışına dair beklenti bulunmamaktadır.
Toplum üzerindeki etkiler
Bu tahminlerin gerçekleştiğinden ve gerçek değerinden emin olmak için, hava durumu ve iklim topluluğunun bu risk temelli bilgiyi eyleme dönüştürmek için iklime duyarlı sektörlerle çalışması önemlidir. WMO Üyeleri, bunu başarmak için sağlık, ulaşım, enerji, tarım ve afet risk yönetimi kuruluşları ile birlikte çalışmaktadır.
WMO, geçtiğimiz haftalarda BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) ve Gıda ve Tarım Örgütü tarafından düzenlenen bir dizi bölgesel La Niña brifingini destekledi. Brifingler, mevsimsel tahminin sonuçlarını tartışmak ve etkili azaltma stratejileri tasarlamak için de bir fırsat sağladı. Bugüne kadar Pasifik, Güney Doğu Asya ve Doğu Afrika için bölgesel brifingler düzenlendi.
DoÄŸu Afrika Brifingi
DoÄŸu Afrika’da, olası gıda güvenliÄŸini deÄŸerlendirmek için Gıda GüvenliÄŸi Ağı Çalışma Grubu ile birlikte bir La Niña brifingi düzenlendi.

IGAD İklim Tahmin ve Uygulama Merkezi (ICPAC) brifinge öncülük ederek, hem aÅŸağıda görüldüğü gibi önümüzdeki üç aydaki mevsimsel tahminleri hem de Mart-Mayıs 2021’deki bir sonraki önemli yaÄŸmur mevsimi için bir görünümü açıkladı. ICPAC, karışık bir görünüme dikkat çekti. Bu, ÅŸu anda Mart-Mayıs için tahmin ediliyor, ancak beÅŸ aylık bir ön süre ile bu tür tahminlerin becerisinin çok düşük olduÄŸunu göz ardı edilmemelidir. İlgili taraflar, en son bilgiler için güncellemeleri kontrol etmeye devam etmelidir.
Güney Doğu Asya Brifingi
Güney Asya’nın önümüzdeki üç ay içinde tipik bir La Niña etkisini görmesi bekleniyor; ortalamadan daha nemli koÅŸulların çoÄŸu bölgeyi, özellikle de Filipinler’i etkilemesi ve artan sel ve toprak kayması riskiyle birlikte. Güney DoÄŸu Asya Bölgesel İnsani Ortaklar La Niña brifinginde, ASEAN Özel Meteoroloji Merkezi (ASMC), en son tahminin bölgesel ayrıntılarını vurgulamak için aÅŸağıdaki ASEAN İklim Görünümü Forumu analizini yaptı.

Pasifik Bölgesi Brifingi
Pasifik Bölgesi’nde, Yeni Zelanda Ulusal Su ve Atmosfer AraÅŸtırmaları Enstitüsü (NIWA), Pasifik Adaları İklim Görünümü Forumu (PICOF) aracılığıyla saÄŸlanan aÅŸağıdaki yağış haritasını sundu. Orta Pasifik’in geniÅŸ bir alanı boyunca normalin altında yağış olasılığı beklenildiÄŸi ve GSCU tarafından saÄŸlanan çıktı sunuldu.
Brifing ayrıca ÅŸimdiye kadar kaydedilen ortalamanın ciddi ÅŸekilde altında yağış miktarının altını çizdi. ÖrneÄŸin, Pasifik Adası İklim Görünümü Forumu’na göre, Kiribati son üç ayda ortalama yağışının% 10’undan azını aldı ve bu da su güvenliÄŸi endiÅŸelerini artırdı (aÅŸağıdaki tabloya bakın)

TMMOB
METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI
KAYNAK: WMO