İklim değişikliği nedeniyle dünya genelinde sel ve kuraklığın yol açtığı zararlar artmakta aynı zamanda su kaynakları da ciddi şekilde etkilenmektedir.
İklim ile ilgili su eylemi, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (SDG) Amaç 6 da herkes için suya erişim ve sanitasyon ile sağlıklı bir çevre olarak tanımlanmıştır.
BM-Su ve Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu Başkanı Gilbert F. Houngbo, SDG 6 ( Sustainable Development Goal 6 ) Küresel ölçekte çalışmaların değerlendirildiği toplantıda yaptığı konuşmada “Dünya, 2030 yılına kadar Su ile ilgili olarak Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşma amacından çok uzak ” olduğunu belirtti.
Gilbert F. Houngbo, Covid -19 salgınının, milyonlarca insanın ellerini yıkamak için bile suya erişemediğini gösterdiğini ifade etti.
WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, “İklim değişikliğinin etkilerini öncelikle Sel, kuraklık, kıyı alanları su baskınları, buzulların erimesi ve orman yangınları gibi ” Su ” ya bağlı olaylarla hissedebiliyoruz dedi.
Petteri Taalas, ayrıca Afet riskinin azaltılması için iklime adaptasyon ve dayanıklılığa daha fazla yatırım yapılması gerekiyor” dedi.
Su stresi küresel bir sorundur. Su stresinin Dünyanın tüm ekonomileri, sağlık ve refahı üzerinde olumsuz etkileri vardır. Dünyanın büyük bir bölümünde gelecekteki Gayri Safi Yurt İçi Hasıla ( GSYH) için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.
Bu nedenle WMO, sel ve kuraklık izleme sistemlerini güçlendirmeye ve hidrolojik veri üretim ve bilgi alışverişini geliştirmeye kararlıdır.
TMMOB
METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI
KAYNAK : WMO
Son Yorumlar