Temmuz 2023 kayıtlara geçen en sıcak ay olacak

Bonn ve Cenevre, 27/07/2023 (Copernicus ve WMO)

AB tarafından finanse edilen Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin (C3S) ERA5 verilerine göre Temmuz ayının ilk üç haftası kayıtlara geçen en sıcak üç haftalık dönem olmuştur. Bu temmuz ayı, kayıtlara geçen en sıcak Temmuz ve en sıcak ay olma yolunda hızla ilerlemektedir. Bu sıcaklıklar Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa’nın büyük bölümündeki sıcak hava dalgalarıyla bağlantılı olup, Kanada ve Yunanistan gibi ülkelerdeki orman yangınlarıyla birlikte insanların sağlığı, çevre ve ekonomiler üzerinde büyük boyutta olumsuz etkiler yaratmıştır.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres,” Bunu bilmek için ay sonunu beklememize gerek yok. Önümüzdeki günlerde mini bir buzul çağı yaşanmazsa, 2023 Temmuz’unun tüm rekorları alt üst edeceğini söyledi.

Guterres New York’taki BM merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi; ” Bugün açıklanan verilere göre Temmuz ayı, şimdiye kadar kaydedilen en sıcak üç haftalık döneme; kayıtlara geçen en sıcak üç güne ve yılın bu zamanı için şimdiye kadarki en yüksek okyanus sıcaklıklarına sahne oldu.”

” Kuzey Amerika, Asya, Afrika ve Avrupa’nın büyük bir bölümü için acımasız bir yaz oluyor. Tüm gezegen içinse bu bir felaket. Ve bilim insanları için de bu kesin: Suçlu insanlar. Tüm bunlar tahminler ve tekrarlanan uyarılarla tamamen uyumlu. Bizim için tek sürpriz bu değişimin hızı” dedi Guterres.

6 Temmuz’da günlük ortalama küresel yüzey hava sıcaklığı Ağustos 2016’da kırılan rekoru aşarak kayıtlara geçen en sıcak gün olurken, 5 Temmuz ve 7 Temmuz da hemen arkasından geldi. Temmuz ayının ilk üç haftası, kayıtlara geçen en sıcak üç haftalık dönem olmuştur. Küresel ortalama sıcaklık ayın ilk ve üçüncü haftasında geçici olarak sanayi öncesi seviyenin 1,5° Celsius eşiğini aşmıştır. Mayıs ayından bu yana, küresel ortalama deniz yüzeyi sıcaklığı yılın bu dönemi için daha önce gözlemlenen değerlerin oldukça üzerinde seyrederek Temmuz ayının olağanüstü sıcak geçmesine katkıda bulunmuştur. 2023 Temmuz ayının, kayıtlara geçen en sıcak Haziran ayının ardından, kayıtlara geçen en sıcak Temmuz ve aynı zamanda da yılın en sıcak ayı olması son derece muhtemeldir. ERA5 verilerine göre kayıtlara geçen bir önceki en sıcak ay Temmuz 2019’du. Temmuz ayına ilişkin ERA5 verilerinin tamamı C3S tarafından 8 Ağustos’ta yayınlanacak olan aylık bültende yer alacaktır.

Temmuz 2023’ün, en sıcak Haziran ayının ardından en sıcak Temmuz ve aynı zamanda en sıcak ay olması son derece muhtemeldir. ERA5 verilerine göre bir önceki en sıcak Temmuz ayı Temmuz 2019’du. Temmuz ayına ilişkin ERA5 verilerinin tamamı C3S tarafından 8 Ağustos’ta yayınlanacak olan aylık bültende yer alacaktır.

WMO, iklim izleme faaliyetleri ve İklimin Durumu raporları için C3S ve diğer beş uluslararası veri setinden elde edilen verileri birleştirmektedir.

Küresel günlük yüzey hava sıcaklığı (°C), 1 Ocak 1940’tan 23 Temmuz 2023’e kadar, her yıl için zaman serisi olarak çizilmiştir. 2023 ve 2016 sırasıyla parlak kırmızı ve koyu kırmızı ile gölgelendirilmiş kalın çizgilerle gösterilmiştir. Diğer yıllar ince çizgilerle gösterilmiş ve on yıla göre maviden (1940’lar) kiremit kırmızısına (2020’ler) kadar gölgelendirilmiştir. Noktalı çizgi ve gri zarf, sanayi öncesi seviyenin (1850-1900) üzerindeki 1,5°C eşiğini ve bunun belirsizliğini temsil etmektedir. Veriler: ERA5. Kaynak: C3S/ECMWF.

ECMWF Kopernik İklim Değişikliği Servisi (C3S) Direktörü Carlo Buontempo şu yorumda bulundu: “Rekor kıran sıcaklıklar, küresel sıcaklıklardaki ciddi artış eğiliminin bir parçasıdır. Antropojenik emisyonlar nihayetinde bu yükselen sıcaklıkların ana itici gücüdür”. C3S’nin mevsimsel tahminleri, kara alanlarında sıcaklıkların ortalamanın oldukça üzerinde seyredeceğini ve yılın bu dönemi için klimatolojinin 80. yüzdelik dilimini aşacağını gösteriyor” dedi.

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Prof. Petteri Taalas, “Temmuz ayında milyonlarca insanı etkileyen aşırı hava koşulları ne yazık ki iklim değişikliğinin acı bir gerçeği ve geleceğin bir habercisi” dedi. “Sera gazı emisyonlarını azaltma ihtiyacı her zamankinden daha acil. İklim eylemi artık bir lüks değil, bir zorunluluktur.”

WMO, önümüzdeki beş yıldan en az birinin kayıtlara geçen en sıcak yıl olma olasılığının %98 ve beş yıldan en az birinde geçici olarak 1850-1900 ortalamasının 1.5°C üzerine çıkma olasılığının %66 olduğunu öngörmektedir.

Bu, Paris Anlaşması’nda belirtilen ve uzun yıllar boyunca uzun vadeli ısınmaya atıfta bulunan 1,5°C seviyesini kalıcı olarak aşacağımız anlamına gelmemektedir.

Teknik Bilgiler

  1. Kayıtlara geçen en yüksek günlük küresel ortalama yüzey hava sıcaklıkları

ERA5 veri setine göre, küresel ortalama yüzey hava sıcaklığı 6 Temmuz 2023 tarihinde en yüksek günlük değerine (17,08°C) ulaşmıştır. Bu değer, 5 ve 7 Temmuz’da kaydedilen değerlerin 0,01°C içinde kalmıştır. Yukarıdaki grafikte gösterildiği gibi, 3 Temmuz’dan bu yana tüm günler, 13 Ağustos 2016’da kaydedilen bir önceki rekor olan 16,80°C’den daha sıcak olmuştur.

Küresel ortalama yüzey hava sıcaklığına dayalı olarak ERA5 veri setindeki en sıcak 30 günün sıralaması. Temmuz 2023’teki günler koyu renkle vurgulanmıştır. Veriler: ERA5. Kaynak: C3S/ECMWF.

  1. Kayıtlara geçen en yüksek aylık küresel ortalama yüzey hava sıcaklığı

ERA5 veri setine göre, Temmuz 2023’ün ilk 23 günü için ortalama küresel ortalama yüzey hava sıcaklığı 16,95°C olmuştur. Bu, şu anda kayıtlardaki en sıcak Temmuz ayı ve en sıcak ay olan Temmuz 2019’un tamamı için kaydedilen 16,63°C’nin oldukça üzerindedir. Bu aşamada, Temmuz 2023 için aylık ortalama sıcaklığın Temmuz 2019’u önemli bir farkla aşacağı ve Temmuz 2023’ü kayıtlardaki en sıcak Temmuz ve en sıcak ay haline getireceği neredeyse kesindir.

1940’tan 2023’e kadar tüm Temmuz ayları için Temmuz ayının ilk 23 gününe ait küresel ortalama yüzey hava sıcaklığı. Yirmi üç gün, bu belgenin yazıldığı sırada ERA5 verilerinin mevcut olduğu Temmuz 2023’teki gün sayısını temsil etmektedir. Veriler: ERA5. Kaynak: C3S/ECMWF.

  1. Ortalamanın çok üzerinde küresel deniz yüzeyi sıcaklıkları

Küresel kutup dışı okyanuslarda (60°S-60°N) ortalaması alınan günlük deniz yüzeyi sıcaklıkları (SST’ler), Nisan 2023’ten bu yana yılın zamanına göre rekor değerlerde kalmıştır. En önemlisi, Mayıs ayının ortalarından bu yana, küresel SST’ler yılın bu zamanı için benzeri görülmemiş seviyelere yükselmiştir. ERA5 verilerine göre, 19 Temmuz’da günlük SST değeri 20,94°C’ye ulaşarak 29 Mart 2016’da kaydedilen en yüksek değerden (20,95°C) sadece 0,01°C daha düşük kalmıştır.

60°S-60°N alanı üzerinde ortalaması alınan günlük küresel deniz yüzeyi sıcaklığı (°C), 1 Ocak 1979’dan 23 Temmuz 2023’e kadar her yıl için zaman serisi olarak çizilmiştir. 2023 ve 2016 yılları sırasıyla parlak kırmızı ve koyu kırmızı ile gölgelendirilmiş kalın çizgilerle gösterilmiştir. Diğer yıllar ince çizgilerle gösterilmiş ve maviden (1970’ler) kiremit kırmızısına (2020’ler) kadar on yıla göre gölgelendirilmiştir. Veriler: ERA5. Kaynak: C3S/ECMWF.

  1. Yeni ulusal sıcaklık rekorları

Ulusal meteoroloji ve hidroloji servisleri bir dizi günlük ve istasyon sıcaklık rekoru rapor etmiş olup, yeni ulusal sıcaklık rekorlarının doğrulanmasından sorumludur. Çin Meteoroloji İdaresi’ne göre, Çin 16 Temmuz’da 52.2°C ile yeni bir ulusal sıcaklık rekoru kırdı (Çin’in Sincan eyaletindeki Turpan şehri). WMO’nun Aralık ayında COP28’e sunulacak olan Küresel İklimin Geçici Durumu 2023 raporu, yeni ulusal sıcaklık rekorlarının ayrıntılarını içerecektir.

Geçici bilgilere göre, 11 Ağustos 2021’de Sicilya’da ölçülen 48.8°C (119.8°F) kıta Avrupası sıcaklık rekoru Temmuz sıcak hava dalgaları sırasında kırılmadı.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki sıcaklık kayıtları ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin Ulusal Çevresel Bilgi Merkezleri tarafından tutulmaktadır.

Avrupa Komisyonu adına Avrupa Orta Menzilli Hava Tahminleri Merkezi (ECMWF) tarafından yürütülen C3S, iklimi rutin olarak izlemekte ve küresel hava ve deniz yüzeyi sıcaklıklarındaki son gelişmeleri de yakından takip etmektedir.

TMMOB

METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI

KAYNAK: WMO

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram